nieuws

Zeelandia slaat eerste paal voor uitbreiding Spijs Carlo-fabriek

Nieuws

Zeelandia slaat eerste paal voor uitbreiding Spijs Carlo-fabriek
Piet Dooge (l.), medewerker in de Spijs Carlo-fabriek sinds 1969, en Ernst Erhardt, area director Benelux, slaan van de eerste paal. Foto: Zeelandia

Zeelandia is begonnen met een ambitieuze renovatie van de bestaande Spijs Carlo-fabriek in Zierikzee. Deze productiehal wordt de komende jaren in drie fasen uitgebreid, verduurzaamd en voldoet straks aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne. De eerste paal is donderdag 22 mei geslagen door area director Benelux Ernst Erhardt.

In de Spijs Carlo-fabriek worden onder andere echte amandelspijs, dips, gelei en het lossingsmiddel Carlo geproduceerd, zowel voor de Nederlandse markt als voor de export. Omdat Zeelandia de komende jaren internationaal groeikansen ziet voor dit type hoogwaardige producten, rees de noodzaak om de bestaande productiefaciliteit uit te breiden.

Gefaseerde renovatie

In eerste instantie zal de firma Sprangers uit Terneuzen een aanbouw met een vloeroppervlakte van 600 vierkante meter realiseren. Later volgt een tweede aanbouw en tot slot wordt de bestaande productiehal gerenoveerd. ‘Dit zijn investeringen waarmee we ver vooruitkijken’, aldus ceo Roelof Krist. ‘Onze markt verandert continu en we hebben vertrouwen in de groeikansen voor ons bedrijf. Daarom investeren we in een toekomstbestendige, duurzaam en state-of-the-art productieomgeving.’

Schone productie

Een belangrijke trend waar Zeelandia op inspeelt, is dat aan voedselverwerkende bedrijven steeds striktere eisen op het gebied van hygiëne worden gesteld. In de nieuwe ruimten komen onder meer ‘loze plafonds’ waar alle leidingen en luchtbehandelingssystemen in worden ondergebracht. Dit resulteert in een ‘sanitaire productieruimte’, die bijzonder goed vuil- en stofvrij gehouden kan worden en daardoor aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne voldoet.

Duurzaamheid

Bij de renovatie streeft Zeelandia naar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Er wordt gewerkt met duurzame materialen en zonnepanelen voor eigen, schone energieopwekking. Onlangs zijn de bestaande productiefaciliteiten al voorzien van een extra vetvanger, om het aantal vervuilingseenheden van het afvalwater verder te verminderen.

Reageer op dit artikel