nieuws

Nieuwe ambassadrice kan geen dag zonder brood

Nieuws

Nieuwe ambassadrice kan geen dag zonder brood
Leontien Zijlaard van Moorsel is het nieuwe gezicht van de ambachtelijke bakkerij. Foto's SAB

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) heeft woensdag officieel smoel gekregen. Rond 11 uur is bij Echte Bakker Albert Steehouder in Vianen oud-wielrenster, brood- en gele room-liefshebster Leontien Zijlaard van Moorsel benoemd tot ambassadrice van de Nederlandse brood- en banketbakkerij.

In hun passie voor wielrennen en voor brood- en banket hebben (wielrennende) bakkers en Leontien elkaar gevonden. Gehesen op een bakfiets, bestuurd door Albert Steehouder, is Leontien door de winkelstraat van Vianen gereden om haar start als ambassadrice landelijk bekend te maken.
Het stel werd begeleid door een vijftiental wielrennende bakkers. Nederland telt een hele club wielrenners onder de bakkers, wat tot een hoogtepunt komt in het WK-wielrennen voor bakkers op 31 augustus in Luxemburg. ‘Het is heerlijk om te doen, het maakt je hoofd leeg na het werk, en je kunt op de fiets stappen wanneer je wilt’, zegt een van hen, Edwin Klaasen van Desemenzo.

Balans

Op haar beurt is Leontien fervent fan van goed brood. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat zij de balans in haar leven heeft hervonden. ‘Dat was na een moeilijke periode in mijn leven, toen ik anorexia had. Een dag zonder brood is geen leven, het is de basis om de dag mee te beginnen, weet ik nu.’
De oud-wielrenster kan zich er echt boos over maken dat er mensen zijn die beweren dat brood niet goed zou zijn, dat je het niet moet eten. ‘Het is echt de basis, je hebt het nodig om de dag te beginnen. Ik ben zelf gek op zuurdesembrood, dat noem ik ook wel duurdesem omdat ik er zo lang op kan teren.’

Consument

Leontien zal landelijk optreden als het gezicht van de ambachtelijke brood- en banketbakkerij, maar zij is ook individueel inzetbaar. ‘Het liefst bezoek ik u allemaal’, richtte zij zich tot de bakkerij. ‘Ik wil de consument in uw winkel mijn verhaal brengen, mij bij de bakker zichtbaar maken voor de consument.’
Bakkers die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen haar tegen betaling inzetten. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de SAB.

Werkgroep

De oud-wielrenster zal gestalte geven aan de ideeën van de bakkerswerkgroep van de SAB, die gisteren onder leiding van Albert Steehouder voor het eerst samenkwam. De groep is een afspiegeling van de ambachtelijke brood- en banketbakkerij, met een landelijke spreiding en een leeftijdsopbouw van jong tot oud.
SAB-voorzitter Jos den Otter is blij met deze opbouw. ‘Het is voor het eerst dat er een stichting bestaat door alle formules heen, voor brood- en banket en alleen voor het ambacht. Met een derde van het budget dat eerder via de meelheffing binnenkwam, gaan we meer betekenen voor het ambacht.’

SAB

De SAB is ontstaan na het verdwijnen van verplichte heffingen via het productschap en het bedrijfschap. Uit die heffingen werd onder meer het Voorlichtingsbureau Brood gefinancierd, ter promotie van de broodconsumptie in Nederland, zowel voor ambacht als industrie.
Op het moment dat het VB verdween, hebben  de inkooporganisaties Bakeplus, Beko, Civoba , Tink en de ondernemersvereniging voor het ambacht, de NBOV, de handen ineen geslagen. De stichting wordt gefinancierd via een (vrijwillige) ambachtsbijdrage van 0,15 procent van de bestelde producten door ambachtelijke (banket)bakkers. Volgens Jos den Otter doet driekwart van de bakkers mee, wat in totaal 80 procent van de omzet in de ambachtelijke sector vertegenwoordigt.
Albert Steehouder (28) is aanjager van de bakkerswerkgroep die als denktank voor de SAB dienst doet.

Reageer op dit artikel