nieuws

Moderne moederdagtaart voor Beatrix

Nieuws

Moderne moederdagtaart voor Beatrix
De moderne moederdagtaart voor Beatrix met de makers Sacha, Rosanne en Kevin. Foto's NBOV

De jonge patissiers Rosanne Buitenhuis, Kevin van Gaelen en Sacha Huiskamp hebben vanochtend de moederdagtaart aangeboden voor Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de NBOV. Dit jaarlijks terugkerend initiatief van alle Nederlandse ambachtelijke brood- en banketbakkers vond plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De moederdagtaart is in ontvangst genomen door de hofdame, mevrouw De Blocq van Scheltinga, en de particulier secretaris van de Prinses, mevrouw Hahn. Beiden waren onder de indruk van de creatie.

Het maken en aanbieden van de koninklijke moederdagtaart is een grote eer voor de makers. Na afloop waren ze razend enthousiast. Kevin: ‘Dit is echt een bijzondere ervaring.’ Rosanne en Sacha vullen aan: ‘Uniek en indrukwekkend om hierbij aanwezig te zijn.’

Modern koningshuis

De drie patissiers hebben in de afgelopen maanden intensief samengewerkt om een gedenkwaardige taart aan te bieden. Zij zijn geïnspireerd door het veranderde koningshuis en de specerijen uit de VOC-tijd. Koningsdag stond dit jaar in het teken van oud én nieuw, daarom hebben de drie jonge patisserie-talenten zowel moderne als historische elementen in hun taart verwerkt, met als thema Modern Koningshuis. Dit thema werd gesymboliseerd door een verrassende opbouw (een omgekeerde bruidstaart) en de afwerking met strakke glacering die in kleur verloopt. De specerijen steranijs, kruidnagel en kardemom staan symbool voor de geschiedenis van het Koninkrijk.

Smaaksensaties

Iedere patissier heeft twee van de in totaal zes taarten vervaardigd waarin mooie smaken zijn verwerkt.

Rosanne koos voor een karamel crémeux met amandelbiscuit, citruskrokant, sinaasappelcompote en een vanille-steranijsmousse.

De taart van Kevin heeft een bodem van zoute crumble, witte chocolade biscuit met kardemom, karamelsaus, een gelei van mango/passievrucht en vanille chantilly.

Sacha’s taart bevat een neutrale crumble met biscuit van kruidnagel en kaneel, een compote met gekarameliseerde appel, vanille en steranijs én een mousse van yoghurt en witte chocolade met ananas.

De drie patissiers kregen deze eervolle opdracht vanwege hun topprestaties bij de landelijke jeugdvakwedstrijd om de Gouden Gard. In 2013 won Rosanne Buitenhuis (werkzaam bij Tummers Passionelle) de Gouden Gard, Kevin van Gaelen (werkzaam bij Patisserie Creades) de Zilveren Gard en Sacha Huiskamp (werkzaam bij Patisserie Tout) de Bronzen Gard.

Reageer op dit artikel