nieuws

Jongeren hebben buik vol van voedselhypes

Nieuws

Jongeren hebben buik vol van voedselhypes
Brood maakt dik? Foto: 7Days

Superfoods, voedselzandloper, suikervrij en glutenvrij eten. Als je alle artikelen en onderzoeken over voeding leest, zou je bijna niets meer durven eten. Uit een online poll van jongerenkrant 7Days en Scholieren.com, die werd ingevuld door 1152 jongeren, blijkt dat zij zich hierdoor niet gek laten maken.

De helft van de ondervraagden heeft zelfs de buik vol van al die hypes en eet gewoon wat hij of zij lekker vindt. Zestien procent vindt voedingshypes onzin maar houdt zich wel aan de Schijf van Vijf. 25 procent van de tieners die de poll invulden, leest wel wat er in de media over voeding wordt geschreven en haalt eruit wat hij/zij denkt dat goed is.

Slecht 9 procent gelooft er echt gezonder van te worden. ‘Dit illustreert mooi dat jongeren heus niet zomaar achter elke hype aanlopen’, zegt 7Days-hoofdredacteur Lotte Stegeman. ‘Ze zijn kritisch genoeg om hun eigen afwegingen te maken.’

7Days legde ook een aantal voedingshypes voor aan twee experts. Zij geven hun mening over een paar hardnekkige feiten en fabels rondom voeding. Het artikel verschijnt in de krant van vrijdag 9 mei. Ook op Sevendays.nl is deze week extra aandacht voor voeding.

Brood eten dus!

Ook op het gezondheidsaspect van brood geven de twee experts hun visie, waarbij ze de stelling verdedigen: Brood maakt dik.
Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan: ‘Nee, daarvoor is het niet lekker genoeg. Niemand zit ’s avonds voor de tv de ene boterham na de andere naar binnen te werken. Dus als je er niet te veel van eet, word je niet dik. Volkorenbrood is goed voor de stoelgang en brood levert jodium die je nodig hebt om schildklierhormoon te maken. Brood eten dus.’

Hans Kraak, hoofdredacteur van Voeding Nu: ‘Dat ligt eraan hoeveel brood je eet. Brood bevat energie die wordt aangeduid met kilocalorieën. Als je meer energie inneemt dan je verbrandt, kom je aan, dan worden de overtollige kilocalorieën omgezet in lichaamsvet. Maar brood is gezond, er zitten tal van vitamines en mineralen in en het draagt bij aan de vezelinname.’

Reageer op dit artikel