nieuws

Graanvezels voorkomen sterfte na hartinfarct

Nieuws

Graanvezels voorkomen sterfte na hartinfarct
Het type graan is niet van invloed op de vorming van acrylamide. Foto: Archief Bakkerswereld

Patiënten die een hartinfarct hebben doorstaan, vergroten hun overlevingskansen als ze veel vezels eten. Het gaat daarbij met name om graanvezels. Dit stelt onderzoeker Shanshan Li naar aanleiding van een studie die gepubliceerd is in British Medical Journal (BMJ).

Li en haar collega’s gebruikten de gegevens uit twee grote Amerikaanse databases met informatie over leefstijl en medische voorgeschiedenis van verpleegkundigen en andere medewerkers uit de gezondheidszorg. In deze groepen bevonden zich 2258 mannen en 1840 vrouwen die een hartinfarct overleefden.

Op het moment dat het MI zich voordeed, waren deze mensen niet bekend met een cardiovasculaire of maligne aandoening. De antwoorden van de vragenlijsten, die de onderzoeksgroep gedurende 22 tot 32 jaar om de vier jaar invulde, werden gebruikt om informatie te krijgen over vezelinname van voor en na het infarct. Op basis van de gerapporteerde vezelinname, werden de deelnemers onderverdeeld in vijf categorieën, oplopend van nauwelijks tot veel. Als uitkomstmaat werd gekeken naar sterfelijkheid.

Ontbijtgranen

De onderzoekers vonden een associatie tussen hoge vezelinname en lage sterfelijkheid binnen negen jaar. Dus hoe hoger de vezelconsumptie, hoe beter de overlevingskansen. Na correctie voor leefstijlfactoren, BMI en medicatiegebruik, was de associatie minder sterk, maar nog steeds duidelijk aanwezig. De mensen uit de laagste categorie hadden ongeveer 25 procent meer kans om binnen negen jaar te overlijden dan de mensen uit de hoogste categorie.

De associatie werd vooral veroorzaakt door vezels uit ontbijtgranen. Voor vezels uit groente en fruit waren de resultaten veel minder duidelijk. Mensen die na het MI meer vezels zijn gaan eten, hadden een lagere kans op sterfte.

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten mogelijk verklaard kunnen worden door verbeterde insulinegevoeligheid, een betere darmflora en een verlaagd serum-cholesterol als gevolg van verhoogde vezelinname.

Reageer op dit artikel