nieuws

Vlaamsch Broodhuys: brood voor kankerpatiënten

Nieuws

Vlaamsch Broodhuys: brood voor kankerpatiënten

Michael van ’t Hoff van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, heeft samen met het Vlaamsch Broodhuys bijzondere broden ontwikkeld. Deze speciaal gemaakte broden zijn voor patiënten die geen of minder smaak ervaren smaakvol.

Medicijngebruik en chemokuren kunnen de smaak bij oncologische patiënten verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen.  In Ikazia wordt zowel bij de warme maaltijd als bij de broodmaaltijd speciale aandacht besteed aan de patiënt met geen of minder smaak. ‘Brood is een belangrijk onderdeel van de maaltijd en heeft bovendien een hoge energiewaarde. Dat komt goed van pas na een zware kuur in het ziekenhuis’, legt Van ’t Hoff uit.


Met de bakkersexpertise van Dimitri Roels en Eddy Haspers van het Vlaamsch Broodhuys zijn er na lang experimenteren drie speciale broden ontwikkeld voor oncologische patiënten. De broden hebben een unieke samenstelling. De selectie bestaat uit een fris brood, een zoet brood en een hartig brood. De speciaal ontwikkelde broden zijn voor patiënten uitsluitend te koop in de webshop van het Vlaamsch Broodhuys. De broden zijn bij voorkeur niet geschikt voor mensen met een normaal smaakprofiel. Er is door de ontwikkelaars gekeken naar het totale smaakprofiel. Die bestaat uit: Gustatie, de vijf basissmaken, zoet, zout, zuur, bitter, umami. Trigiminatie (prikkelingen) en Olfactie (geur).  Door te onderzoeken welke van de drie aspecten bij de patiënt verminderd zijn, kan de smaak worden bijgestuurd. (Bron: Vlaamsch Broodhuys)

Reageer op dit artikel