nieuws

Van Meijel bakt beste Zeeuwse bolus 2014

Nieuws

Van Meijel bakt beste Zeeuwse bolus 2014
Echte Bakker Van Meijel (links) is apetrots op het behalen van de titel Beste Bolusbakker. Hij ontvangt de prijs uit handen van wijnbouwer Johan van der Velde. Foto NBOV

De beste Zeeuwse bolus is dit jaar gebakken door Echte Bakker Van Meijel uit Clinge. De jury omschreef zijn winnende bolus als een product ‘waaraan alles klopt’. Winnaar Van Meijel was intens gelukkig met zijn overwinning: ‘Eindelijk, na bijna 20 jaar deelnemen, heb ik eindelijk de Bolustrofee te pakken!

Van Meijel heeft wel vaker prijzen gewonnen, maar werd in de boluswedstrijd nog nooit eerste. ‘Waar ik erg op heb gelet, is dat ik steeds de constante kwaliteitslijn heb aangehouden.’ Dat is gelukt, zo beaamde ook jury-voorzitter Mark Plaating van Zeelandia: ‘De algehele kwaliteit van de inzendingen was beter dan in de voorgaande jaren. De winnende bolus stak echter nog met kop en schouders boven de rest uit. Ook in de blinde keuring scoorde de bolus van Van Meijel hoog, dus de kwaliteit is zeer constant.’

Hirdes en Masterbakery

De tweede plaats is behaald door Bakkerij Hirdes uit Krabbendijke, de derde plaats was voor Masterbakery uit Middelburg, de vierde plaats voor Echte Bakker Dees uit Zaamslag en de vijfde plaats voor Den Sieten Inval uit Goes. In totaal streden 19 bakkers om de titel.

Mysteryshopper

De afgelopen weken is van elke deelnemer een filiaal door een anonieme consument bezocht. De mysteryshopper kocht een aantal bolussen voor de onaangekondigde keuring. Op 1 april vond de officiële keuring plaats tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de NBOV-regio Zeeland, bij Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Beide uitslagen telden voor vijftig procent mee in de einduitslag. De trofee werd uitgereikt door wijnbouwer Johan van der Velde van De Kleine Schorre.

Jeugd

Net als voorgaande jaren namen ook jeugdige vaktalenten van het Scalda College in Middelburg deel aan een speciale juniorcategorie van de wedstrijd.
Zij scoorden als volgt:
1. Thin Verbakel (Bakkerij Bouman in Oosterland)
2. Bas Goossen (Echte Bakker Van Meijel in Clinge)
3. Justin Colijn (Bakkerij Dees in Zaamslag)
4. Gerben de Looff (Bakkkerij Koppejan in Meliskerke)
5. Donna Witte (Echte Bakker Van Meijel in Clinge).

De bolussen van de leerlingen werden eerst gekeurd door hun docenten. De beste tien bolussen zijn opnieuw ter keuring aangeboden aan de vakjury van de wedstrijd. De vakjury heeft de bolussen net zo kritisch gekeurd als bij de vakwedstrijd voor de volleerde bakkers.

Reageer op dit artikel