nieuws

Hoogleraar focust op fraudegevoeligheid voedselketen

Nieuws

Hoogleraar focust op fraudegevoeligheid voedselketen
Saskia van Ruth

‘Frauderen met voedsel is van alle tijden, maar niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel.’ Dat zegt Saskia van Ruth, buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Gisteren hield ze haar inaugurele rede ‘Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid’ bij de aanvaarding van haar ambt. Van Ruth wil de kwetsbaarheid van de voedselketen in kaart brengen.

Incidenten met voedsel vinden met regelmaat plaats. Ook de bakkerijsector heeft hier recentelijk mee te maken gehad. Consumenten vragen zich bijvoorbeeld af of desembrood wel werkelijk desem is. De affaire over Chinees mensenhaar ‘in’ brood, spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding.

Om voedselfraude het hoofd te bieden is meer kennis nodig over welke factoren een rol spelen bij de kwetsbaarheid van organisaties en de voedselketen voor voedselfraude, aldus Saskia van Ruth. Daarnaast vragen de nieuwe, onconventionele fraudes en speciale producten met aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk om nieuwe geavanceerde analysetechnieken, vindt zij.

Verste uithoeken

Vroeger op de markt waren knollen weliswaar knollen en citroenen citroenen. Maar toch waren er bedriegers die producten met water aanlengden en bijkleurden met kwalijke verfstoffen. Ook vandaag de dag komt voedselfraude voor. Van Ruth: ‘Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude.’

Kwetsbaarheid

Er is weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van Saskia van Ruth, waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Fraude kan te maken hebben met de samenstelling van het product maar ook met de wijze waarop of de plaats waar het product geproduceerd is.

Doorsnee-ontbijt

Aan de hand van een doorsnee-ontbijt laat de professor zien welke authenticiteitsvragen er zoal spelen. Er wordt onderzoek verricht naar de speciale kenmerken van producten, welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Ook kijken de onderzoekers naar de relatie met de omgeving waar de productie plaats heeft. In haar voorbeeld komen veranderingen in samenstelling in zuivel aan bod, bijvoorbeeld de toevoeging van eiwit of melamine-achtige stoffen. Maar ook onderzoek naar de kenmerken van producten uit de biologische productie (eieren), vruchtensapsoorten, de herkomst van cacaobonen (chocolade), en de typische kenmerken van speciale koffie.

‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn’, zegt Saskia van Ruth. Om meer grip te krijgen op voedselfraude is ontwikkeling van kennis en technologieën nodig waar Van Ruth met haar nieuwe buitengewone leerstoel Voedselauthenticiteit en –integriteit een bijdrage aan hoopt te leveren.

 

Saskia van Ruth (1965) geeft in het dagelijks leven leiding aan onderzoek naar authenticiteit en integriteit van voedingsmiddelen bij het onderzoeksinstituut naar de voedselveiligheid, RIKILT Wageningen UR. RIKILT financiert haar buitengewone leerstoel bij Wageningen University.

Reageer op dit artikel