nieuws

Grote vraag naar spelt leidt tot schaarste

Nieuws

Grote vraag naar spelt leidt tot schaarste
De voorraden spelt raken op. Foto Roel Dijkstra

De bakkerijsector wordt geconfronteerd met een tekort aan spelt. De populariteit van de graansoort groeit versneld vanwege de publicatie van boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper. De nieuwe oogst wordt medio augustus verwacht. De verwachting is dat het areaal spelt is toegenomen, maar het CBS heeft geen specifieke cijfers over deze graansoort.

Vooral kleinere bakkers kunnen geen speltbrood meer leveren, waardoor de schappen soms leeg zijn. ‘De boeren hebben simpelweg niet genoeg ingezaaid om aan de gestegen vraag te voldoen. Niemand die dit heeft zien aankomen’, zegt een woordvoerder van Meneba, producent van grondstoffen voor bakkerijproducten in Rotterdam in De Gelderlander.

Navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (die de bewindstaken van het Productschap HPA heeft overgenomen), biedt geen inzicht in de arealen spelt voor het komende oogstseizoen. Het probleem bij de telling van spelt is dat er geen afzonderlijke goederencode van toepassing is. De omschrijving is een optelsom van zachte tarwe, spelt en andere mengkoren. ‘Daardoor geven de statistieken van bijvoorbeeld CBS niet specifiek aan hoeveel spelt er wordt verbouwd. Ook bij de landbouwtelling wordt er niet specifiek naar spelt gevraagd waardoor EZ geen informatie heeft over het speltareaal’, aldus een RVO-woordvoerder.

Prijsexplosie

Het einde van het oogstseizoen is bereikt, het wachten is op de nieuwe oogst. Die wordt pas op zijn vroegst medio augustus verwacht. Langzamerhand zijn de voorraden opgeraakt. Boeren en handelaren die uit speculatie nog voorraden hebben vastgehouden, kunnen nu de hoofdprijs vragen, zo meldt De Gelderlander.

‘Het tekort is gigantisch, er heeft zich een ware prijsexplosie voorgedaan’, constateert Vincent Derksen, inkoper bij Bakkerij Verbeek uit Brummen, marktleider in de Nederlandse natuurvoedingsmarkt.

Een deel daarvan heeft het bedrijf bij de consument moeten neerleggen. ‘Een heel brood kost nu 40 eurocent meer dan een paar maanden geleden. ‘Lang niet de hele verhoging van de kostprijs wordt bij de consument neergelegd’, zegt hij er direct bij. ‘De marge voor ons én de winkels is nu bijna te verwaarlozen. De grondstofprijs per kilo is in zestien maanden geleden verviervoudigd. Maar we kunnen nog wel tot het eind van het seizoen leveren.’

Reageer op dit artikel