nieuws

‘Derde deel Bakker Bart-winkels failliet

Nieuws

‘Derde deel Bakker Bart-winkels failliet

Een op de drie winkels van Bakker Bart is volgens franchisenemers van de keten technisch failliet. Dat meldt De Financiële Telegraaf woensdag. Directeur Bert Bargboer van Bart’s Retail zegt de kritiek niet te herkennen.

Een woordvoerder van Bart’s Retail geeft aan Bakkerswereld aan niet verder in te willen gaan op het stuk in de Telegraaf, anders dan directeur Bargboer al heeft gedaan. Bargboer zegt de kritiek van de franchisenemers niet te herkennen. ‘Wij zijn begonnen om met alle ondernemers in constructief overleg te gaan’, stelt hij. ‘Ik ben juist blij met waar we staan.’

Hoge kosten

De franchiseketen telt ongeveer 180 winkels. De franchisenemers stellen dat ze al drie jaar lang uit de problemen te willen komen. Zo wijzen ze naar hoge huurkosten en de verplichte inkoop van dure goederen bij het hoofdkantoor. De besprekingen hierover verlopen traag, stellen de ondernemers, die ‘uit angst voor represailles’ anoniem willen blijven.

Eén van de ondernemers moet na zeven jaar afscheid nemen van zijn winkel, omdat Bart’s Retail het exploitatiecontract heeft opgezegd. Zijn schuld is inmiddels opgelopen tot meer dan honderdduizend euro, stelt hij. Het hoofdconcern had hem voorgespiegeld dat de jaaromzet van zijn winkel goed zou zijn voor 450 duizend euro, maar in werkelijkheid viel dat bedrag een ton lager uit. ‘Sterker nog: toen ik de winkel overnam, was hij eigenlijk al niet rendabel.’

Hema

De ondernemers stellen verder niet op lagere inkoopprijzen te hoeven rekenen wanneer producten in de aanbieding zijn. ‘Als er aanbiedingen zijn, moeten wij onder de inkoopprijs verkopen’, stelt één van hen. Ondernemers kunnen volgens hem producten in Duitsland voor de helft van de prijs van het hoofdkantoor inkopen. ‘Mijn vleeswaren haal ik tegenwoordig bij Hema, dat is een stuk goedkoper dan via het hoofdkantoor.’

Directeur

Reageer op dit artikel