nieuws

Bram wint Paasbrodencompetitie Echte Bakkers

Nieuws

Bram wint Paasbrodencompetitie Echte Bakkers
De winnende Paasslof.

De Top 3 van beste Paasbroodbakkers van het Echte Bakkersgilde komt uit Gelderland. Op de eerste plaats staat Bram, De Echte Bakker uit Wehl. De tweede plaats is voor Echte Bakker Koenen uit Westervoort, en Echte Bakker Hugen uit Arnhem sleepte de derde plaats in de wacht. Een knappe prestatie van de Gelderse Echte Bakkers. De derde plaats is wel een gedeelde plek: Thijs Koolen, De Echte Bakker uit het Limburgse Ell, komt evenveel eer toe.

Bram, De Echte Bakker in Wehl is de winnaar van de landelijke Paasbrodenkeuring van het Echte Bakkersgilde.
Maud Kraaijvanger van Bakkerij Bram is blij en ook een beetje beduusd met de overwinning. ‘Ik ben blij verrast met deze eerste prijs. We hebben met onze winkel al goed gescoord en nu vallen we ook met ons Paasbrood in de prijzen. Dat is mooi nieuws!’
Paul Koenen meldt dat hij natuurlijk liever eerste was geworden maar toont zich meteen heel blij met de tweede podiumplek. ‘We scoren voor de derde keer op rij een top 2-notering. Dat geeft wel aan dat we constant hoge kwaliteit bakken’, aldus Koenen.

Eindelijk prijs

Echte Bakker Wery Hugen draait altijd mee in de top 10 en valt dit jaar voor het eerst in de prijzen. ‘Ik blijf de adviezen tot verbetering opvolgen en dat resulteert nu in een prijs! Ik ben er heel blij mee’, laat Hugen weten. Hij deelt de derde plaats met Thijs Koolen die deze plek al eerder haalde. Thijs: ‘Ik ben blij met deze prijs. In eerste instantie heb ik het wat onderschat en was het Paasbrood niet goed genoeg. We hebben hard gewerkt om dit resultaat te halen.’

Smaak in balans

Alle Echte Bakkers van Nederland konden de afgelopen weken hun Paasbroden voorleggen aan keurmeesters Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde, en Cees de Haan, Kwaliteitsadviseur van GildePartner Koopmans Meel. Zij letten er vooral op dat de smaak in balans is, de krenten en rozijnen goed verdeeld zijn en dat de kleur mooi goudbruin is. Scholtens: ‘Het Paasbrood van Bram voldoet aan al deze punten. Vooral de kleur van het brood is geweldig en ook de smaak scoort hoog door de combinatie van de amandelstiften in de decoratie en de zuidvruchten in de vulling.’

Onderscheidend

In het ledenblad van het Echte Bakkersgilde was de oproep gedaan om te kiezen voor een ander model Paasbrood dan het stolmodel. Daar hebben de bakkers gehoor aan gegeven. Scholtens: ‘Dat is niet alleen onderscheidend ten opzichte van andere bakkers, het geeft ook meer variatie voor de klanten. Het stolmodel hoort echt bij de kerstperiode.’
Uit het competitieverloop blijkt dat de aangesloten bakkers gebruikmaken van de kennis en ondersteuning van het Gilde. Scholtens: ‘We zien de kwaliteit in de loop van de competitie stijgen. Bakkers gaan aan de slag met de adviezen die ze krijgen en boeken vooruitgang.’

Op dinsdag 8 april reiken keurmeesters Chris Scholtens en Cees de Haan persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars.

Reageer op dit artikel