nieuws

Bakkerijmuseum faciliteert bakken Moederdagharten

Nieuws

Bakkerijmuseum faciliteert bakken Moederdagharten

De bakkers van het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem inspireren kinderen om op zaterdag 11 mei een origineel cadeau te maken voor hun moeder: een zelfversierd moederdaghart van koek. De harten worden met hulp van de bakkers versierd en mooi verpakt. 11 mei is het Moederdag. Brood- en banketbakkers in Nederland kunnen dit idee ook oppakken.

Kinderen die hun moeder willen verrassen met een zelfgemaakt Moederdaghart kunnen in het museum terecht op zaterdag 11 mei tussen 11.00 en 16.00 uur. Er worden – naast de entreeprijs – geen extra kosten voor deze jeugdactiviteit berekend.

De traditie

Al duizenden jaren is het traditie om moeders te eren. In de prehistorie werd de naam ‘moeder’ gegeven aan heilige zaken als Moeder Aarde, Moeder Natuur. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenterituelen.

Tijdens de Middeleeuwen was ‘Moeder Zondag’ een religieuze feestdag in Europa. Dit feest  werd gevierd op de zondag vóór Pasen. In de Middeleeuwen verlieten jongeren al op jonge leeftijd het huis om te gaan studeren of werken. Elk voorjaar kwamen de kinderen echter thuis om ‘Moeder Zondag’ te vieren, samen naar de kerk te gaan en hun moeder met diverse cadeaus verrassen.

‘Moederkensdag’

De viering van onze huidige vorm van Moederdag werd bedacht door Anna Jarvis in 1906, nadat haar moeder was overleden. Met hulp van kerkelijke leiders en uiteindelijk president Woodrow Wilson werd het een nationale Amerikaanse feestdag die ook oversloeg naar andere landen. In Nederland wordt vanaf 1925 Moederdag gevierd.

Het waren met name de banketbakkers die er kien op waren om ‘Moederkensdag’ te promoten. Als promotie – actie werden in 1932 in grote steden als Amsterdam en Den Haag gratis Moederdagtaarten weggeven, onder andere aan ‘moeders’ van weeshuizen en andere instellingen.

Reageer op dit artikel