nieuws

Bakkerij heeft voor de zomer nieuwe cao

Nieuws

Bakkerij heeft voor de zomer nieuwe cao
Archief Bakkerswereld

Nog voor de zomer moet de CAO Bakkersbedrijf rond zijn. Belangrijkste afspraak is dat werknemers in het groot- en kleinbedrijf er structureel 2 procent loon bij krijgen, aangevuld met een eenmalige uitkering van 1,35 procent voor degenen die op 1 september 2014 in dienst zijn. Een andere belangrijke afspraak is dat er wordt gesneden in de zondagstoeslagen, waardoor openstelling op zondag aantrekkelijker wordt.

De onderhandelingen voor de CAO Bakkersbedrijf zijn de laatste fase ingegaan, zo liet voorzitter Jos den Otter‎ dinsdag weten tijdens de NBOV-jaarvergadering in Bunnik. Zowel werkgevers (NBOV en NVB) en werknemers (FNV en CNV) lijken akkoord te kunnen gaan met de voorstellen zoals die er nu liggen.

In totaal voorziet de nieuwe cao in een loonstijging van 3,35 procent, waarvan 1,35 procent een eenmalige uitkering is. De vakbonden hebben tot 22 mei om te reageren op het eindbod van werkgevers. De inschatting is dat dit geen problemen geeft. De nieuwe cao heeft een looptijd van een jaar en gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2014. De vorige cao liep af op 1 mei 2013.

‘Dit betekent dat de bakkerij, na een jaar cao-loos te zijn geweest, een nieuwe cao heeft. De duidelijkheid die dat geeft is prettig voor werkgevers en werknemers’, laat Paul Passchier als secretaris van het Georganiseerd Overleg Bakkersbedrijf weten.

Toeslagen

Groot winstpunt voor de werkgevers in de ambachtelijke sector is dat de zondagstoeslag voor winkelpersoneel wordt gehalveerd en de toeslag voor productiepersoneel op zondag naar 50 procent gaat, gedurende de eerste 4 werkuren. Voor productiepersoneel in de industriële sector blijft de zondagstoeslag van 100 procent gelden.
Het werken op zondag gebeurt vooral op vrijwillige basis.

Scholing

De cao-partijen hebben daarnaast overeenstemming bereikt om gezamenlijk het opleidingsniveau in de sector structureel te verhogen. Dat gebeurt via de Nationale Bakkerij Academie (NBA). Het programma van de NBA sluit aan op de nieuwe referentiefuncties in de cao (Orba), een resultaat van eerdere cao-onderhandelingen. Orba is vorig jaar ingevoerd.

Ambacht en industrie

De werkgevers en werknemers hebben verder de intentie om de ontwikkelingen in de markt en in hun eigen sector nader te onderzoeken en die te toetsen aan bestaande cao-afspraken. De verschillen tussen ambacht en industrie zijn op sommige punten zo omvangrijk dat bekeken moet worden of de huidige samenwerking moet worden voortgezet. Zo tikt een cao-loonstijging in het ambacht harder aan dan in de industrie.

 

 

 

 

 

brood- en banketbakkerij gelijk te schalen.

De cao-partijen zijn voornemens hebben verder afgesproken dat ze naar aanleiding van de ontwikkelingen in de markt en in hun eigen sector nader te zullen onderzoeken en deze te toetsen aan bestaande cao-afspraken of ze nog wel samen een cao willen afsluiten. De Het verschillen tussen ambacht en industrie zijn is op sommige punten zodanig omvangrijk dat bekeken moet worden of de huidige samenwerking moet worden voortgezet. wezenlijk, zo is de nachttoeslag voor werknemers in het ambachtelijk bedrijf 34 procent en voor de industrie 37 procent.

Reageer op dit artikel