nieuws

Thuisbakkers krijgen eigen keurmerk

Nieuws

Thuisbakkers krijgen eigen keurmerk

Thuis taarten bakken raakt steeds meer in trek en ze verkopen ook. Voor deze bakkers heeft Patrick Valpoot, eigenaar van De Leukste Taartenshop in Amsterdam, het Keurmerk voor Thuisbakkers bedacht.

‘In mijn winkel verkoop ik bakspullen’, zegt Patrick Valpoot van de Leukste Taartenshop. ‘Sommige klanten geven er wekelijks veel geld aan uit. Toen ik vroeg waarom, bleek dat ze vanuit huis taarten op bestelling bakken. Ook op Facebook zie je tal van mensen die pagina’s hebben waar ze hun mooiste taarten op showen om die te verkopen aan vrienden en familie.’

De kwaliteit van die taarten doet volgens Valpoot niet onder voor die van professionele bakkers, maar veel thuisbakkers durven niet het risico te nemen om een pand te huren voor hun bakpraktijken. ‘Daarom wil ik deze mensen een platform bieden. Als ze aan onze voorwaarden voldoen, krijgen ze het Keurmerk voor Thuisbakkers’, zegt Valpoot in het dagblad Metro.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het keurmerk zijn opgesteld in samenwerking met Keurmerk Nederland. ‘Thuisbakkers moeten in het bezit zijn van vakdiploma’s. De prijzen van de taarten zijn duidelijk, er mogen geen extra verborgen kosten zijn. Ook moet hij of zij bakken in een hygiënische omgeving en er moeten hoogwaardige materialen gebruikt worden.’

De vraag is wat thuisbakkers hebben aan een keurmerk om hun eigen taarten te verkopen. Een van de eerste bezitters van het keurmerk, Melinda Boldewijn, hoopt zo meer klanten te krijgen. Ze bakt al vier jaar taarten vanuit huis. ‘Ik verkoop ze via Facebook aan familie en vrienden. Hiermee hoop ik een groter netwerk op te bouwen.’

Boldewijn merkt dat het hebben van een keurmerk vertrouwen schept bij haar kopers. ‘Via mijn Facebookpagina krijg ik daar berichten over. Ze weten nu namelijk zeker dat de taart is gebakken in een hygiënische omgeving en ze weten dat ik een horecaopleiding heb gevolgd.’

De website van Het Keurmerk voor Thuisbakkers staat sinds januari online. ‘Wij hebben in de afgelopen twee maanden 25 mensen het keurmerk kunnen geven’, vertelt Patrick Valpoort in Metro. ‘Ik verwacht dat het dit jaar oploopt naar zo’n driehonderd mensen. Ik zie dat thuisbakkers in mijn winkel er erg enthousiast over zijn en ik hoop dat veel meer bakkers zich aanmelden.’

Reageer op dit artikel