nieuws

Opleiding Stoas blij met bloemmeetapparaat

Nieuws

Opleiding Stoas blij met bloemmeetapparaat
Een voorbeeld van een bloemschrijver. Foto RBM

De opleiding tot docent Consumptieve Techniek van de Stoas in Wageningen is sinds kort een bijzonder apparaat rijker: de Farinograph of bloemschrijver. Het apparaat meet de samenstelling en kwaliteit van bloem en meel.

De bloemschrijver wordt in bakkerijen en fabrieken gebruikt om na te gaan of grondstoffen aan de vereiste en afgesproken kwaliteit voldoen, maar ook om het productieproces te kunnen aanpassen aan de exacte samenstelling van de grondstoffen.

De bloemschrijver die Stoas heeft weten te bemachtigen is al veertig jaar oud, maar nog steeds functioneel. Hij is afkomstig van de Vakschool Rijn IJssel in Wageningen, waar nog maar weinig lessen worden gegeven waarbij het apparaat wodt ingezet. Deze kwalificatie is simpelweg niet meer in de bakkersopleidingen op MBO-niveau opgenomen.

Profijt

Stoas-docent Ruud Bottemanne gaat het apparaat nu in de opleiding gebruiken om grondstofkennis bij studenten te verbeteren. Afgelopen week droeg Carel Rink, directeur van Vakschool Wageningen, het apparaat over aan Stoas-directeur Madelon de Beus. Als dank worden studenten van Vakschool Wageningen eens per jaar verwelkomd op Stoas voor een les in het gebruiken van de Farinograph. Door deze samenwerking hebben meerdere partijen profijt van het apparaat.

Belangrijke rol

In het beroepsonderwijs komt de bloemschrijver gek genoeg maar zelden aan bod, terwijl deze in het bedrijfsleven nog steeds een belangrijke rol speelt, benadrukt Bottemanne. Hij verduidelijkt dit met een voorbeeld. ‘Neem nou een fabriek waar spritsen worden gebakken. Daar kan een half procent meer water in de grondstoffen ervoor zorgen dat er grote problemen ontstaan op de lopende band. Als er te veel water in zit, zijn de spritsen breder als ze uit de oven komen. Dat kan ervoor zorgen dat ze in de machine, die op een andere maat is ingesteld, omhoog worden gedrukt. Alles loopt vast en je krijgt een grote hoop spritsen achter de oven en die oven kun je niet zomaar uitzetten. Ga er maar vanuit dat er dan zo vijfduizend kilo mislukte sprits de fabriek uit wordt gedragen!’

Reageer op dit artikel