nieuws

‘Indonesië wordt grote importeur van tarwe

Nieuws

‘Indonesië wordt grote importeur van tarwe
Foto ANP

Indonesië wordt in vijf jaar één van de grootste importeurs van tarwe in de wereld. De welvaart groeit in het land en daarmee ook de vraag naar gemaksvoeding en gebak. Daar is meer tarwe voor nodig.

Indonesië is een land dat van oudsher veel rijst consumeert, schrijft Rabobank in een rapport. Tarwe wil daar niet groeien. Maar het verbruik van tarwe neemt zo hard toe, dat het land vanaf 2018 jaarlijks 10 miljoen ton tarwe moet importeren. Dat is net zoveel als Egypte nu per jaar uit het buitenland haalt. Egypte is momenteel de grootste importeur van tarwe.

Derde importeur

Het verbruik van tarwe groeide in 10 jaar met 70 procent naar 6,6 miljoen ton in 2012/2013. In dat seizoen werd 7,1 miljoen ton tarwe geïmporteerd. Daarmee werd Indonesië de derde importeur, na Egypte en Brazilië. Indonesië koopt de tarwe vooral in de VS, Canada en Australië.

De Rabobank verwacht dat het tarweverbruik verder groeit. Dat komt door de groei van de middenklasse, die westerse eetgewoonten overneemt. Daardoor stijgt het verbruik van tarwe en wordt minder rijst geconsumeerd.

Reageer op dit artikel