nieuws

Graanvoorraad groeit in EU

Nieuws

Graanvoorraad groeit in EU

De EU produceert dit seizoen zo veel graan, dat de voorraden toenemen. Dat is vaak prijsdrukkend. De Europese Commissie verwacht een graanoogst van iets meer dan 300 miljoen ton. Het verbruik ligt rond de 277 miljoen ton.

De Commissie gaat in seizoen 2014/2015 uit van een export van 32,2 miljoen ton graan (vooral tarwe) en een import van 11,7 miljoen ton (vooral mais). De voorraad groeit volgend seizoen van 34,2 miljoen ton graan op 1 juli naar 37,6 miljoen ton op 30 juni 2015.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca gaat in de laatste prognose uit van een oogst dit jaar van 303 miljoen ton. Dat is 1,5 procent meer dan vorig jaar. Volgens Copa-Cogeca is er meer wintergraan ingezaaid en is er weinig uitgewinterd. Dat is wel gebeurd in de drie Baltische staten (Letland, Estland en Litouwen), die een strenge winter achter de rug hebben. Daar is 80 procent van het graan kapot gevroren. De boerenorganisatie maakt wel het voorbehoud bij de prognose dat het groeiseizoen in de EU nog moet beginnen en er dus nog veel kan veranderen. Ook verwacht Copa-Cogeca dat de kosten voor kunstmest en gewasbescherming stijgen. Daardoor gebruiken boeren daar minder van, hetgeen de hectareopbrengsten drukt. Hoe groot dat effect wordt, kan Copa-Cogeca nu nog niet inschatten.

Reageer op dit artikel