nieuws

Geen brood in Marokko wegens staking

Nieuws

Geen brood in Marokko wegens staking
De broodkramen in de straten van Marokko blijven vandaag nog leeg. Foto NM

De Nationale Marokkaanse bond van Bakkers staakt uit protest tegen de Marokkaanse regelgeving rondom brood. De Marokkaanse regering hanteer al jaren een maximumprijs, terwijl de bond hier van af wil. De staking is gisteren begonnen en duurt vandaag nog,

De Marokkaanse regering weigerde een verzoek om bepaalde contracten, die het mogelijk maakten om de prijzen te laten stijgen, aan te gaan. Volgens de president van de bond Azaz El Houcine vindt de staking plaats vanwege een gebrek aan flexibiliteit bij de Marokkaanse regering.

Het zo laag houden van de prijzen zou volgens El Houcine van invloed zijn op de kwaliteit en service van brood. Volgens minister van Algemene Zaken Mohamed El Ouafa kan het Marokkaanse volk wel enkele dagen zonder brood van de bakkerijen. De Marokkaanse regering zou niets voelen voor de druk. Deze reactie van de minister zou de bakkerijen alleen maar bozer hebben gemaakt, meldt de site nieuws.marrokko.nl

Stijgende kosten

Azaz wijst naar de stijgende productiekosten van brood. De Marokkaanse regering zou ondanks deze stijgende kosten al tien jaar niet open staan voor een verandering in de prijzen. De bakkerijen zien hun winst per brood dus alleen maar dalen. De bond zou nog wel open staan voor onderhandelingen.

Dat de regering de poot stijf houdt als het gaat om de prijzen van brood is voor de gemiddelde Marokkaan overigens goed nieuws. Veel belangrijke consumentengoederen zijn de laatste jaren al fors in prijs gestegen. Brood – een van de belangrijkste producten – duurder maken zou voor veel gezinnen een absolute ramp zijn.

Reageer op dit artikel