nieuws

Beschuitbakkers verliezen fusiezaak

Nieuws

Beschuitbakkers verliezen fusiezaak

De beschuitbakkers achter Haust en Bolletje hebben hun rechtszaak tegen kartelwaakhond ACM verloren. De bedrijven stapten naar de rechter, nadat de ACM eind 2012 hun fusie verbood. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Z.

Het Europese bakkersbedrijf Continental Bakeries (o.a. Haust) kwam in 2006 in handen NPM Capital, de investeringsmaatschappij van de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen. Sindsdien verdubbelde de omzet door een reeks overnames tot 320 miljoen euro. In 2012 wilde Continental Bakeries de positie op de Nederlandse beschuitmarkt versterken door overname van Bolletje-producent A.A. Ter Beek. Dat familiebedrijf heeft bijna de hele markt voor merkbeschuit in handen, en ongeveer de helft van de huismerkmarkt.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stak eind 2012 echter een stokje voor de overname. Volgens de kartelwaakhond zou daardoor een te dominante speler ontstaan op de Nederlandse beschuitmarkt. Volgens de ACM zou dat leiden tot een stijging van de beschuitprijs. Daarop stapten de beschuitbakkers naar de rechter. Daar betoogden zij afgelopen jaar onder meer dat de ACM heeft gerekend met verkeerde marktaandelen op de Nederlandse beschuitmarkt. Zo zou de kartelwaakhond onder meer hebben miskend dat Continental Bakeries heeft geleden onder een ‘snelle teruggang van het marktaandeel.’ Het bedrijf boekte in 2012 een verlies van ruim 10 miljoen euro. De Rotterdamse rechtbank oordeelde donderdag echter dat de vergunning voor de overname terecht is geweigerd. Volgens de rechter heeft de ACM voldoende onderzoek gedaan, de juiste gegevens gebruikt, en het besluit voldoende gemotiveerd. Bolletje is inmiddels overgenomen door de Duitse concurrent Borggreve. Dat de bedrijven de rechtszaak desondanks hebben doorgezet, zou kunnen wijzen op het voornemen om de combinatie van Borggreve en Bollletje te laten samengaan met Continental Bakeries.


Volgens hoofd marketing Elbert Ricken van Bolletje is de rechtszaak aangespannen door Continental Bakeries en de familie Ter Beek, de voormalige aandeelhouders van Bolletje. ‘Het bedrijf is nu in handen van Borggreve, en staat dus helemaal buiten de rechtszaak.’ Uit het vonnis blijkt echter dat ook het bedrijf een van de eisers in de rechtszaak is.  Directeuren Ruud van Henten van Continental Bakeries laat via een woordvoerster weten niet bereid te zijn tot commentaar. Opmerkelijk genoeg verwijst zij naar Bolletje als “een van de andere partijen die de rechtszaak hebben aangespannen.”

Bron: RTL Z/Mathijs Smit

Reageer op dit artikel