nieuws

Reacties op mensenhaar in brood

Nieuws

Reacties op mensenhaar in brood

‘Of L-cysteïne nu uit veren of haren wordt gewonnen, maakt niet uit. Het eindproduct is een pure stof’, stelt WytzeHV in een forum op Nrc.nl. RobErikson is op diezelfde website een andere mening toegedaan: ‘Het lijkt meer op langzame genocide.’ De uitzending van het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde over ‘mensenhaar in brood’ maakt de tongen van televisiekijkend en aan internetfora deelnemend Nederland los. En net als in de meeste andere gevallen, staan de meningen lijnrecht tegenover elkaar.

‘De Staat (EU in dit geval) maakt wetgeving en fabrikanten worden geacht zich daaraan te houden. Natuurlijk doen ze dat helemaal niet, want bij de controlerende instanties werkt een oude ezel en een mank paard. Al jaren geleden wegbezuinigd door de politiek’, vindt Yves van Gelre kort door de bocht. Hij vervolgt generaliserend: ‘Bij bedrijven gaat het om omzet, winst, aandeelhouders en werkgelegenheid. Ethiek komt echt op de allerlaatste plaats.’ Yves van Gelre eindigt zijn betoog meer genuanceerd: ‘Sommigen zullen geen moeite hebben met eiwitten uit mensenhaar en sommigen zullen ervan gruwen. In ieder geval moet het op de verpakking staan.’

AdriaanRibbeling deed het generaliseren door Yves van Gelre van repliek: ‘Dat dergelijke regelgeving op EU-niveau wordt gemaakt, is logisch en volgt direct uit de doelstelling van de gemeenschappelijke markt. Dat producenten zich niet aan dergelijke regelgeving zouden houden, is niet ‘vanzelfsprekend’. Voor dergelijke wetgeving wordt over het algemeen goed samenspraak met de betreffende sector gezocht en meestal zal er voldoende draagvlak bestaan voor implementatie. (…) In de EU zijn enige miljoenen mensen en bedrijven dagelijks aan het werk om het eten voor een half miljard mensen te verzorgen. Natuurlijk zijn er schandalen, maar dat zijn toch echt incidenten die, gezien de enorme markt, tamelijk uitzonderlijk zijn. (…) Algemeen kun je denk ik stellen dat de voedselvoorziening in de EU veiliger en beter is dan ooit in de geschiedenis van de mensheid.’

Allang bekend
Henry Coyette vroeg zich af ‘Wat willen de makers hiervan nu eigenlijk bereiken?’. ‘Bewijzen dat we in feite mensenhaar eten? Natuurlijk is dat niet zo’, zegt hij op Nrc.nl. ‘Dat L-cysteïne ook uit mensenhaar gehaald wordt, is allang bekend. Dat L-cysteïne een aminozuur is dat in heel veel producten met een hoog proteïnegehalte voorkomt, dat werd niet verteld. Het is dus geen exotisch product. Dus wat wilden de makers van Keuringsdienst van Waarde nu bereiken? Mijns inziens wilden ze gewoon rotzooi schoppen.’

RobErikson wijst op andere additieven. ‘Bij eenderde van de mensen in het Westen wordt kanker geconstateerd en dat aantal is stijgende. En dan heb ik het nog niet eens over andere ziekten. Als je de specificaties van de aan ons voedsel toegevoegde additieven (E-nummers) even doorneemt, kom je erachter dat veel van die stoffen als kankerverwekkend worden omschreven! Let wel: deze stoffen zijn goedgekeurd door de EU!’

Pure verspilling
EenMening reageert op zijn of haar beurt gelaten: ‘Mensenhaar was nieuw voor mij, maar het verbaast mij niet. Veren worden al heel lang in voeding verwerkt. Bij de soepfabriek waar ik in de jaren zeventig opgroeide, werden kippenveren verwerkt. Dat wist iedereen die uit z’n doppen keek. Maar denk er nu eens rationeel over na. Veren (en haar ook) bestaan voor het allergrootste deel uit eiwit, een hoogwaardige en zeer waardevolle voedingsstof. Het is pure verspilling om dat weg te gooien. En maakt u zich geen zorgen, na een tijdje hydrolyseren zijn er echt geen veren of haren meer, alleen nog maar waardevolle aminozuren, zoals bijvoorbeeld L-cysteïne. De kop (op de website, red.) ‘Ober, er zit een haar in mijn brood’zit er nog verder naast dan ‘Ober, er zit een spijker (ijzer) in mijn spinazie’.’Reinier Zevenhuijzen houdt het kort: ‘We drinken toch ook gezuiverd wc-water?’

WytzeHV valt hem bij: ‘Net zoals water dat je uit urine wint, uiteindelijk ook weer gewoon water is. Wat opzienbarend is, is dat zelfs de bakker zegt dat vers brood zonder dat spul eigenlijk lekkerder is. Maar het zit erin zodat je na twee dagen minder verschil proeft met vers, dan zonder. Jammer dat ons niet de keuze wordt geboden, met of zonder.’

Iemand die eenzelfde mening is toegedaan, is unknown. L-cysteïne uit mensenhaar is als drinkwater uit een rivier gereinigd. Of een champignon gegroeid op paardenmest. Wat mij wel opvalt, is dat brood zonder L-cysteïne lekkerder schijnt te zijn dan zonder! Minder ingrediënten (goedkoper) en lekkerder!’

Reageer op dit artikel