nieuws

Pierre Wind opent nieuwe tentoonstelling Bakkerijmuseum

Nieuws

Pierre Wind opent nieuwe tentoonstelling Bakkerijmuseum

De bekende kok en tv-persoonlijkheid Pierre Wind opent vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) de tentoonstelling Vorm & Inhoud in het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik. Op deze internationale dag van de liefde zal voor de openingshandeling de Hollandse bakkersvorm voor liefde worden gebruikt. De geschiedenis van deze Vrijer & Vrijster gaat honderden jaren terug en overbrugt daarmee de hele periode die in de tentoonstelling terugkomt.

De oudste vormen die zijn te zien, stammen uit 1603 en 1610. Daarna ontvouwt zich het overzicht van vierhonderd jaar vormen in de bakkerij. Van de religieuze 17e- eeuwse prenten in suiker, de burgerlijke invloeden uit de 18e eeuw naar de neo-klassieke pronkstukken en de sprookjesfiguren uit de Romantiek; de link tussen bakkerskunst en schilder- en beeldhouwkunst blijkt groter dan gedacht. Hoewel aanvankelijk slechts voor de elite werd de bakkerskunst vooral vanaf de 19e eeuw een ware volkskunst. De suikerbeesten en marsepeinfiguren voor Sinterklaasavond, de paashazen en kerstkransjes; het zijn tussenstappen in een lange traditie. Zelfs het snoepgoed van tegenwoordig kent een directie lijn met de sierstukken die op koninklijke banketten van de Middeleeuwen stonden. De geschiedenis van de bakkerslekkernijen blijkt gevarieerder en rijker te zijn dan vermoed.

Bonbons maken

Vanaf zaterdag 15 februari is de tentoonstelling voor iedereen te bezichtigen. En als tweevoudig Leukste Kindermuseum van Nederland start het Medemblikse museum voor de kinderen met bonbons maken. Die activiteit is, net als de demonstraties van de bakkers, doorlopend. Belangstellenden hoeven er ook niet voor te reserveren en het kost niets extra.

In de voorjaarsvakantie is het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij elke dag al vanaf 11.00 uur geopend. Na de schoolvakantie is het museum weer geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via de website Deoudebakkerij.nl of telefoonnummer (0227) 54 50 14.

Reageer op dit artikel