nieuws

Onderzoeksrapport foodetiketten ‘verontrustend

Nieuws

Onderzoeksrapport foodetiketten ‘verontrustend

Het Britse onderzoek naar het waarheidsgehalte van foodetiketten zorgt voor onrust rond het waarheidsgehalte van de ingrediëntenopgave. Hoogleraar Voedselkwaliteit in Wageningen Tiny van Boekel vindt het Britse onderzoek ‘verontrustend’. Dat melden verschillende regionale kranten.

Afgelopen weekeinde citeerde het dagblad The Guardian uit een rapport van de overheidsdienst die toeziet op de voedselveiligheid in een Britse regio. Daarbij werden onder meer drank met verboden vlamvertragende toevoegingen, mozzarella die voor minder dan de helft uit echte kaas bestond, ham op pizza’s die in werkelijkheid gevogelte was en een afslankkruidenthee zonder thee of kruiden maar met een verboden medicijn tegen obesitas in dertien keer de normale dosis.

Conclusie van het rapport is dat consumenten eigenlijk niet kunnen vertrouwen op de etiketten van levensmiddelen, in één op de drie gevallen gaat het fout. Vanzelfsprekend maakt ook actiegroep Foodwatch zich ernstige zorgen. De organisatie ziet ‘geen reden waarom dit in Nederland anders zou zijn. Dit is een groot probleem in westerse landen.’ De organisatie wijst daarbij onder meer op een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waarin werd aangetoond dat in Lipton Green Tea en Yellow Label Tea suiker was toegevoegd zonder dat dit op het etiket stond. Volgens de organisatie doet de NVWA ook veel te weinig onderzoek naar de correctheid van etiketten.

Fraude

Tiny van Boekel herkent verschillende van de problemen uit het rapport ook uit de Nederlandse praktijk. ‘Het is waarschijnlijk voor een deel slordigheid: mensen die de gehaktmachine niet goed schoonmaken. Maar het is ook voor een deel opzet, fraude dus. bijvoorbeeld als het goed gelabeld wordt: melkvet vervangen door plantaardig vet zonder dat op het etiket te vermelden. Dat is in Nederland ook weleens gebeurd.’

Hij plaatst echter ook kanttekeningen bij het rapport. ‘Dat één op de drie producten of etiketten ‘vals’ is, kan wat vertekend zijn doordat ze deels gericht monsters hebben genomen bij een al verdachte leverancier.’ De NVWA meldt dat de regel is dat ‘wat op het etiket staat, er ook in moet zitten’ en wijst erop dat de regels eind dit jaar opnieuw worden aangescherpt.

Reageer op dit artikel