nieuws

Nederlandse fabrikanten gebruiken plantaardige L-cysteïne

Nieuws

Nederlandse fabrikanten gebruiken plantaardige L-cysteïne

L-cysteïne die is gemaakt uit menselijke haren wordt niet in de bakkerijgrondstoffenindustrie gebruikt omdat dat op grond van Europese regelgeving is verboden.

Dat zegt de Nebafa in een reactie op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde (KRO) van vanavond (donderdag 6 februari). Daar wordt gesuggereerd dat producenten van bakkerijgrondstoffen L-cysteïne gebruiken dat afkomstig is uit mensenhaar.

Uit een zojuist gehouden inventarisatie onder fabrikanten van bakkerijgrondstoffen blijkt dat:

a. Alle fabrikanten van bakkerijgrondstoffen aangesloten bij Nebafa de plantaardige vorm van L-cysteïne gebruiken. Deze L-cysteïne wordt via fermentatietechnieken gemaakt met behulp van plantaardige grondstoffen.

b. L-cysteïne die is gemaakt uit menselijke haren wordt niet in de bakkerijgrondstoffenindustrie gebruikt omdat dat op grond van Europese regelgeving is verboden!

Waarom wordt L-cysteïne gebruikt?

L-cysteïne is een aminozuur dat van nature voorkomt in tarwe en daarmee ook in tarwebloem, maar ook in het menselijk lichaam en dierlijk en plantaardig materiaal. Het wordt gebruikt bij de bereiding van brood om het deeg soepel te houden wat helpt bij de verwerking binnen de bakkerij.

Waarin wordt L-cysteïne toegevoegd?

a. de Nederlandse fabrikanten van meel en bloem voegen geen L-cysteïne toe aan het meel en/of bloem

b. de L-cysteïne wordt wel toegevoegd aan de zogenaamde broodverbetermiddelen. Dit zijn specifieke ingrediënten en additieven die aan de grondstoffen voor brood worden toegevoegd.

c. in complete mixen voor brood. Dit zijn halffabrikaten voor brood waarin de meeste ingrediënten voor het brood al aanwezig zijn.

Verantwoordelijk.

De fabrikanten van bakkerijgrondstoffen voelen zich verantwoordelijk voor veilige en gezonde grondstoffen voor brood en banket. Hiervoor zijn veiligheids- en kwaliteitsprocedures vastgesteld die voortdurend op hun effectiviteit worden getoetst. De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde zal uiteraard in deze toets worden meegenomen, aldus de Nebafa.

Handig
Bakkers en bakkersklanten hebben veel vragen naar aanleiding van de aangekondigde tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde over mensenhaar in broodverbetermiddelen. Het NBC beantwoordt deze vragen over ‘mensenhaar in brood’ in deze faq-sheet.

Reageer op dit artikel