nieuws

Marokkaanse minister: ‘Brood schaadt volksgezondheid

Nieuws

Marokkaanse minister: ‘Brood schaadt volksgezondheid
Bakkerswereld

De opmerking van de Marokkaanse minister van Openbare Zaken en Bestuur Mohammed El Ouafa dat brood schadelijk is voor de gezondheid van de bevolking, heeft gezorgd voor woedende reacties van consumentenverenigingen in het Noord-Afrikaanse land.

De Marokkaanse krant Al Massae meldt dat de minister de opmerking maakte tijdens een vergadering in het parlement, dat rechtstreeks werd uitgezonden op de nationale televisie. Een saillant detail is dat de Marokkaanse staat met een speciaal fonds zorgt dat brood betaalbaar blijft voor de consument. Zonder deze fondsen zou brood, dat iets meer dan 1 dirham (nog geen €0,10) kost, steeds minder betaalbaar worden.

‘Helaas, ze houden ervan’, voegde El Ouafa toe aan zijn opmerking dat brood ongezond is. Hij pleitte bovendien voor het heroverwegen van de basisvoeding in Marokko. De minister staat bekend om zijn humor en kreeg met zijn uitspraken de lachers op zijn hand.

Gezondheidsrisico’s

Consumentenverenigingen en veel burgers konden echter niet lachen om de uitspraken van de minister. Shamsuddin Abdati van het Marokkaans forum voor consumentenbescherming zei in een reactie dat de uitspraken van El Ouafa voer zijn voor het ministerie van Volksgezondheid. Dat ministerie moet samen met andere autoritaire instanties nagaan of de broden niet teveel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In Marokko worden 100 miljoen witte broden per dag geconsumeerd.

Abdati zegt dat ‘de stilte van de regering over de kwaliteit van de broodindustrie een samenzwering tegen de consument is’. Hij vraagt zich af waarom de regering zo lang wacht met het verklaren dat de broden wel degelijk ongezond zijn. De voorzitter waarschuwde alvast zelf over de omstandigheden waarin broden worden gemaakt in Marokko. Hij benadrukt dat een groot aantal bakkerijen zich niet houdt aan kwaliteitsnormen.

Reageer op dit artikel