nieuws

Bakker Wegerif bakt brood van eigen bodem

Nieuws

Bakker Wegerif bakt brood van eigen bodem
ANP

Een vloerbrood, gemaakt van tarwe van de Enk in Hierden. Dat is het nieuwste brood dat Bakkerij Wegerif onder de naam ‘Van Veluws Veld’ vanaf deze week bakt.

De tarwe waarmee de bakkers van Bakkerij Wegerif het nieuwe vloerbrood bakken, groeide afgelopen zomer op drie hectare akkergrond van Wim van de Berg in de Enk. Het graan werd 6 april ingezaaid. Ruim vier maanden later, op 23 augustus, was de tarwe rijp en kon hij het oogsten, meldt het Veluws Nieuwsblad. Corné Wegerif is trots op zijn nieuwste streekproduct: ‘Ik merk al langer dat mijn klanten regionale producten waarderen. Ze vragen ons er steeds vaker om.’

Veruit het meeste graan voor Nederlandse broden komt uit Rusland, Duitsland, de Verenigde Staten en zelfs uit Australië. Vooral dankzij het klimaat leveren die landen graan dat ‘bakwaardig’ is, dus beschikt over een hoog eiwitgehalte en goede bakeigenschappen. Koopmans Meel reinigt en bewerkt de tarwe van Wegerif volgens een gecertificeerd proces, waarbij het wordt gezuiverd van zand, gruis en steentjes, voordat het tot meel wordt vermalen. Corné Wegerif brengt het meel ‘op kracht’ door naast de zelfgemaakte desem wat honing toe te voegen, om het daarna extra lang te laten rijzen, zodat de smaak zich optimaal ontwikkelt. Hij bakt het brood op stenen vloeren, zodat het ‘een lekker krokant korstje’ krijgt. (Bron: Veluws Nieuwsblad)

Reageer op dit artikel