nieuws

IGC: graantekort neemt toe

Nieuws

IGC: graantekort neemt toe

De beschikbaarheid van graan in de wereld daalt de komende vijf jaar. De productie kan het groeiende verbruik niet bijhouden. De beschikbaarheid van sojabonen en koolzaad groeit wel. Dat meldt de International Grains Council (IGC) in een nieuwe prognose die de periode tot en met seizoen 2018/2019 beslaat.

De organisatie, die bestaat uit 27 landen die veel graan exporteren of importeren, voorziet dat het graanverbruik stijgt. De wereld verbruikt dit seizoen 1901 miljoen ton graan, exclusief rijst. Dat stijgt naar 2068 miljoen ton in 2018/2019. Dat komt door de bevolkingsgroei, de stijging van de welvaart en de groeiende productie van biobrandstof.

De graanproductie ligt dit seizoen 2013/2014 met 1940 miljoen ton boven de consumptie van 1901 miljoen ton graan. De IGC verwacht de komende drie seizoenen nog een licht overschot. De graanproductie stijgt vooral in Zuid-Amerika en in de landen rond de Zwarte Zee. Vanaf 2017/2018 overstijgt het verbruik de productie en teert de wereld langzaam in op de voorraden.

Vooral bij maïs verwacht de IGC een tekort. In seizoen 2018/2019 is dat opgelopen naar 4 miljoen ton. De wereld verbruikt steeds meer maïs. De productie kan dat uiteindelijk niet meer bijbenen. In 2018/2019 produceert de wereld voor het eerst meer dan 1 miljard ton maïs.

De tarwemarkt blijft in evenwicht, verwacht het IGC. Het verbruik stijgt weliswaar van 690 miljoen ton dit seizoen naar 738 miljoen ton in 2018/2019. Maar de productie stijgt net zo snel mee. De akkerbouwers nemen meer tarwe op in het bouwplan, ten koste van andere gewassen.

Bij oliehoudende zaden verwacht het IGC een tegengestelde tendens als bij graan. De wereld produceert de komende jaren meer oliezaden dan het verbruikt. Pas in 2018/2019 verwacht het IGC een evenwicht. Door het overschot groeien de voorraden sojabonen en koolzaad in de wereld. Grote aanjager van de sojamarkt blijft China, dat heel veel bonen blijft importeren. De vraag naar veevoer en plantaardige olie groeit voortdurend in China.

Reageer op dit artikel