nieuws

IAS: conclusies asbest bij bakkers voorbarig

Nieuws

IAS: conclusies asbest bij bakkers voorbarig
Archief Bakkerswereld

Het IAS (Instituut Asbestslachtoffers) vindt het voorbarig om te stellen dat de broodindustrie relatief veel asbestslachtoffers heeft veroorzaakt. Verschillende media berichten vandaag op basis van informatie van het programma Zembla dat het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) sinds 2000 38 meldingen van mensen met asbestkanker heeft gehad.

‘De juiste tekst zou moeten luiden dat het IAS van 2005 tot en met 2012 3 aanvragen van mesothelioom (asbestkanker)patiënten heeft gehad die, volgens eigen verklaring in 3 dienstverbanden in de broodindustrie zeker aan asbest zijn blootgesteld. 28 aanvragers met mesothelioom hebben verklaard dat zij in 35 dienstverbanden in de broodindustrie mogelijk aan asbest zijn blootgesteld of weten niet meer of ze daar met asbest in aanraking zijn geweest’, meldt Simone Aarendonk namens het IAS. De broodindustrie en bakkerijen hebben asbest vooral gebruikt als isolatiemateriaal rond de ovens, vaak in de vorm van asbestmatrassen en asbestkoord.

Asbest is als brandwerende toepassing met name in de industrie en bouw en installatie gebruikt en heeft daarin onder de mensen die met het materiaal werkten overal mesothelioom veroorzaakt. Het gaat hier om blootstellingen die normaal gesproken tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden. Het duurt tientallen jaren voordat men ziek wordt. Verder zijn onder de 28 aanvragers die misschien in de broodindustrie zijn blootgesteld mogelijk ook andere bronnen van asbestblootstelling aanwijsbaar. Veel mensen zijn in het verleden vaker en op verschillende manieren met asbest in aanraking geweest. Een optelsom van blootstellingen komt regelmatig voor.


Instituut Asbestslachtoffers

Alle mensen die door contact met asbest in Nederland de ziekte mesothelioom (asbestkanker) hebben gekregen, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid of voor een schadevergoeding van betrokken (ex-)werkgever indien sprake is van aansprakelijkheid. Het IAS onderzoekt bij  alle aanvragen hoe het contact met asbest heeft plaatsgevonden.


IAS Monitor

In samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Integraal Kankercentrum Nederland heeft het IAS een aantal relevante cijfers over het asbestgebruik en de ontwikkeling van de ziekte op een rijtje gezet via de IAS Monitor. Daarbij is gebruik gemaakt van gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en uit de databanken van het IAS en de SVB. De IAS Monitor geeft (onder andere) cijfers over het aantal dienstverbanden per sector/beroep waarin men verklaard heeft zeker aan asbest te zijn blootgesteld of misschien (men acht het mogelijk of men weet het niet).

Reageer op dit artikel