nieuws

Genootschap bestaat 75 jaar

Nieuws

Genootschap bestaat 75 jaar

Dit jaar bestaat het Genootschap voor de Bakkerij 75 jaar. Het is een platform voor alle geledingen uit de brood- en banketbranche.

Het jubileum wordt gevierd met een jubileumbijeenkomst op donderdagavond 2 en vrijdag 3 oktober. De jubileumbijeenkomst krijgt als thema mee ‘Terug naar natuurlijk.’

Voorzitter Karel Wiltink zei over die 75 jaar: ‘Of je hebt jezelf bewezen of je durft jezelf niet op te heffen.’ Het genootschap kent een roemrijke geschiedenis. Opgericht door oud hoofdredacteur van Bakkerswereld Bertus Muller, oud hoofd van het Bakkerol Voorlichtingsinstituut en oprichter van het Nederlands Bakkerijmuseum Willem Barendsen en oud proefbakker bij meelfabriek Noery en Van der Lande Antoon Spil. Drie vakleraren die in eerste instantie de bedoeling hadden een club van bakkerij-leraren op te richten.

Het genootschap is initiator geweest van veel activiteiten, zoals de Stichting Voorlichting Brood, de jeugdvakwedstrijden, ontwikkelingshulp aan de bakkerij in de derde wereld, studiedagen en het bakkerijmuseum in Hattem. Maar het is ook een platform voor discussies over actuele zaken die in de bakkerij spelen of over de toekomst van de bakkerij.

In zijn nieuwjaarstoespraak keek Wiltink terug op 2013: ‘Een rot jaar voor de bakkerij’, vatte hij kort en krachtig samen. Het broodgebruik daalt (min twee procent) en in de laatste jaren is er een discussie ontstaan over brood in relatie met gezondheid, dat zijn beslag kreeg met het ‘asbest-verhaal’ in de eerste week van januari. ‘Wij moeten zorgen dat het positieve imago van de bakkerij weer terug komt.’ Daarvoor ziet Wiltink wel een taak voor het genootschap weggelegd. ‘Brood moet weer een plek in de voeding krijgen die het verdiend.’ Dat kan niet zolang supermarkten maar blijven stunten met de broodprijs. Wie de laagste prijs vraat lijkt het te winnen’, aldus de genootschapsvoorzitter. MVO, dat staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kan je tegenwoordig beter noemen: ‘Meer Voor Onszelf.’

De overheid dringt aan op een participatiemaatschappij. Volgens Wiltink kan dat alleen slagen als iedereen in de maatschappij, zowel burgers als overheid, een verantwoordelijkheid nemen om een positieve bijdrage te leveren aan die participatiemaatschappij. ‘Dan is er perspectief voor 2014.’

Reageer op dit artikel