nieuws

Elf leerling-patissiers en -chocolatiers naar finale ‘Lekkerste Bonbon

Nieuws

Elf leerling-patissiers en -chocolatiers naar finale ‘Lekkerste Bonbon

Elf leerling-patissiers en -chocolatiers van diverse vakscholen hebben maandag 27 januari het spits afgebeten in de strijd om de titel ‘De lekkerste Bonbon van Nederland’ – de scholiereneditie. De jonge kandidaten presenteerden hun zelfontworpen en -gemaakte bonbon aan een deskundige jury in het Puratos Innovation Centre in Zevenbergen. Alle kandidaten gaan door naar de finalestrijd op 26 maart in het Chocolade Centrum van Belcolade in het Belgische Erembodegem.

Tijdens de belangrijke voorronde ontvingen de kandidaten een eerste terugkoppeling op hun bonbon. De kritische vakjury bestaat uit juryvoorzitter en lid van het Nederlands Patisserie Team Bart de Gans, Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en voorzitter van het Nederlands Patisserie Team Jan Willem Jansen. Het vierde jurylid, Dominique Persoone, sluit bij de finale op 26 maart aan. Voor de kandidaten en hun begeleiders was het een spannende eerste kennismaking. ‘Het is afwachten wat de jury van de bonbons vindt. Zo zijn wij vooral voor innovatie en totaalbeleving gegaan. Ook letten we op de trends van vandaag: gezondheid en verwennerij. Hopelijk nemen ze dat ook mee’, vertelt Mariska van Driel, docente Food Design & Innovation aan HAS Hogeschool in Den Bosch.

Welke criteria zijn bepalend voor het oordeel van de vakjury? Robèrt van Beckhoven legt uit: ‘We letten op diverse aspecten als originaliteit, uiterlijk, rationaliteit en structuur van het interieur. Ook letten we op vakmanschap. Gebruikt de kandidaat verse producten of halffabricaten? Deze details maken het verschil. Maar het belangrijkste blijft onder aan de streep toch de smaak. Alles kan tot in de puntjes uitstekend zijn uitgevoerd, maar als de smaak niet goed is, zal je bonbon nooit goed scoren. Daarom weegt deze ook het zwaarst van alle aspecten.’

Veelbelovend

De reacties van de vakjury over de gemaakte bonbons zijn enthousiast. De Gans, in 2012 zelf winnaar van ‘De lekkerste Bonbon van Nederland’ voor professionele chocolatiers en patissiers in Nederland: ‘De inzendingen zijn veelbelovend. Zo zijn er bonbons met eigenzinnige ingrediënten. Ook zitten er prachtig afgewerkte exemplaren bij. De durf is er, nu nog de perfectionering van de balans. We zijn benieuwd wat de kandidaten doen met onze tips!’ Jansen, in 2007 winnaar van de publieksprijs van de competitie voor professionals en bovendien een man met veel wedstrijdervaring vult aan: ‘Let op het uiterlijk van je bonbon. Vergelijk deze met de creaties van de andere kandidaten. Zou je de jouwe er ook zo uitkiezen? Want de eerste indruk is voor de consument erg belangrijk in het keuzeproces.’

De deelnemende kandidaten – Sabrina Verver (ROC Id College, Gouda), Douwe Martin Dijkstra en Frederika Bokma (beiden Friesland College, Leeuwarden), Melissa Neüs en Mike de Haan (beiden De Rooi Pannen, Breda), Robbin van de Werken en Sonny Wijninga (beiden De Rooi Pannen, Tilburg), Tomas Knoops en Joyce Lievens (beiden De Rooi Pannen, Eindhoven) en Juliet Vermeer en Martijn Wolfs (beiden HAS Hogeschool, Den Bosch) – gaan allen door naar de spannende finalestrijd om de titel ‘De lekkerste Bonbon van Nederland’ – de scholiereneditie op 26 maart in het Chocolade Centrum van Belcolade in Erembodegem. De maker van de winnende bonbon krijgt toegang tot het Student Reward Program bij Belcolade van 11 tot en met 14 augustus. Dit unieke programma omvat een bezoek aan de Belcolade-fabriek, workshops en demonstraties onder leiding van ‘masterchefs’ op het gebied van chocolade, een bezoek aan Brugge en interactie met internationale studenten.

Reageer op dit artikel