nieuws

Den Otter: ‘Zondagsopening mét toeslag onrendabel

Nieuws

Den Otter: ‘Zondagsopening mét toeslag onrendabel

Jos den Otter heeft gisteren in Editie NL verwoord waarom zelfstandige ondernemers gebaat zouden zijn bij de volledige afschaffing van de toeslag op het loon voor avond- of weekendwerk. ‘Het is gewoon niet rendabel op zondag open te gaan’, aldus de banketbakker en voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging in het RTL-televisieprogramma.

Editie NL peilde de mening over het afschaffen van de toeslag naar aanleiding van een interview met Michaël van Straalen, de nieuwe voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, dat Het Financieel Dagblad maandag publiceerde. Daarin zegt Van Straalen dat de toeslag ‘helemaal uit de tijd is’. ‘We leven niet meer in 1960. De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan’, aldus de MKB-Nederland-voorzitter, die erop wijst dat de economie flexibel is en la lang niet meer is gebonden aan tijden van 9 tot 6. Van de respondenten die deelnamen aan het onderzoek van het RTL-programma gaf 80 procent aan het oneens te zijn met het voorstel van Van Straalen.

‘Op zondag 100 procent extra aan salariskosten betalen is voor een ambachtelijke bakker niet op te brengen. Het grootste deel bestaat namelijk uit arbeidskosten’, zei Den Otter in Editie NL. ‘Als een bakker het goed doet, hebben we het over 70 procent brutowinst, waarvan 40 procent personeelskosten is, maal 100 procent is -10. Het is dus gewoon niet rendabel op zondag open te gaan.’

In Editie NL kwam  ook Mariëtte Patijn van de FNV aan het woord. De vakbond is tegen de afschaffing van de toeslag. ‘Het is heel vervelend om op zondag of de avonden te werken. Als de familie leuke dingen doet, dan wil je graag thuis zijn. En als je toch moet werken, dan is het niet onterecht dat je daar een beetje extra geld voor krijgt’, gaf zijn aan. ‘Het gaat vaak om mensen met lage inkomens die dit extraatje echt nodig hebben om hun koopkracht op peil te houden.’

Van de werkenden in Nederland verricht 63 procent werkzaamheden op onregelmatige tijden; 49 procent op zaterdag. Het betreft vooral mensen die werken in de horeca en de culturele sector en boeren en vissers.

 

Bekijk het item van Editie NL.

Reageer op dit artikel