nieuws

Broodbuik en De Voedselzandloper slecht onderbouwd

Nieuws

Broodbuik en De Voedselzandloper slecht onderbouwd

Het boek ‘Broodbuik’ van William Davis legt uit dat minder tarwe nuttigen positieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de universiteit van Maastricht stelt deze week in Bakkerswereld dat de boeken Broodbuik en De Voedselzandloper wetenschappelijk slecht zijn onderbouwd.

Het boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh beschrijft welke producten iemand moet vermijden om langer en gezonder te leven en af te vallen, zoals brood. De schrijver van Broodbuik beweert dat we met zijn allen verslaafd zijn aan tarwe, omdat het eten van tarwe de hersenen bereikt in de vorm van opiaatachtige peptiden en dus opdraagt meer te eten omdat je nog niet verzadigd bent.

Fred Brouns: ‘De vermelding in Broodbuik is niet correct. Er is geen sprake van verslaving. Als dat er wel zou zijn, zouden alle mensen die naar aanleiding van de huidige mediahype plots vinden dat zij het beste ook glutenvrij moeten gaan leven allemaal ontwenningsverschijnselen moeten krijgen. Er is geen bewijs in die richting. De enige gecontroleerde studie die ooit gedaan is bij mensen die gluteneiwitfragmenten kregen toegediend, toonde geen enkel effect aan.’


Lees het hele interview met Fred Brouns in Bakkerswereld van 17 januari.

Reageer op dit artikel