nieuws

Brood hoef je niet weg te gooien

Nieuws

Brood hoef je niet weg te gooien

In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in 2010.

Zuivel, brood en groente gooien mensen het meest weg. Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval, uitgevoerd door bureau CREM en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal.

Linda Nijenhuis, projectmanager van Milieu Centraal legt de link tussen verspilling en het milieu: “Brood hoef je niet weg te gooien als je het invriest. Je kunt elke dag uit de vriezer halen wat je nodig hebt en dat ontdooien. Men kan op die manier ook geld besparen. Slim toch? Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu: de klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is gelijk aan die van het gebruik van 1,3 liter benzine.”

In de analyse is gekeken naar de hoeveelheid en samenstelling van voedselverliezen in huishoudelijk afval. Ofwel, wat belandt er aan goed voedsel in onze vuilnis- en GFT-bak. Zuivel, brood en groente vormen de top 3. Er valt verder nog veel winst te behalen voor rijst en pasta. Daarvan wordt vaak te veel gekookt; de juiste hoeveelheid is moeilijk in te schatten doordat beide producten bij het koken veel water opnemen. Afwegen loont.

Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, hebben het Voedingscentrum en Milieu Centraal diverse hulpmiddelen ontwikkeld. Het Voedingscentrum is in 2013 de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart.

Milieu Centraal heeft alle cijfers over voedselverspilling door huishoudens in een kort filmpje inzichtelijk gemaakt: www.milieucentraal.nl/voorkomvoedselverspilling.

Reageer op dit artikel