nieuws

Asbest in oven van broodfabriek Bakkersland

Nieuws

Asbest in oven van broodfabriek Bakkersland
De vestiging van Bakkersland in Zwanenburg.

Het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland, heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen.

Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt, meldt het tv-programma Zembla donderdag. De afgelopen jaren zou al minstens twee keer vaker asbest zijn vrijgekomen. Asbest wordt als isolatiemateriaal gebruikt in oude, industriële broodovens.

Volgens de voormalige voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland was er geen geld om die te vervangen.

Asbest kan kanker veroorzaken en wordt tegenwoordig niet meer toegepast, maar in veel bakkerijen staan nog ovens waar asbestplaten en asbestkarton in verwerkt zijn. Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal.

Bakkersland stelt dat altijd ‘asbestveilig’ gewerkt is omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal. Het vervangen van die oude ovens gaat volgens Bakkersland zeker twee jaar duren. In Zembla, dat donderdagavond wordt uitgezonden, stelt het concern dat consumenten geen gevaar lopen, omdat het eten van asbest niet gevaarlijk zou zijn. Maar volgens een longarts van het Erasmus MC in Rotterdam is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal. Hij ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten met asbestkanker in de buikholte.

Reageer op dit artikel