nieuws

Zondagsomzet supermarkten neemt explosief toe

Nieuws

De zondagsomzet van Nederlandse supermarkten bedraagt intussen 2,33 procent van de jaaromzet. Dat komt neer op €769 miljoen per jaar.

Zondagsomzet supermarkten neemt explosief toe

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK over de periode tot en met het eerste kwartaal van 2013. In 2011 lag het omzetaandeel nog maar op 1,49 procent. Tussen 2011 en 2012 was sprake van een omzetsprong van liefst 53 procent. Ook het aantal huishoudens dat weleens boodschappen op zondag doet, neemt explosief toe. Afgelopen jaar deed voor het eerst meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens weleens boodschappen op zondag.

Toename bezoeksfrequentie

In 2011 lag dat percentage nog maar op 40,5 procent. Klanten komen ook steeds vaker in de supermarkt op zondag. Gemiddeld kwamen huishoudens in 2011 5,16 keer per jaar op zondag in de supermarkt, een jaar later ligt dat aantal al op 6,18 keer. Wanneer het eerste kwartaal  van 2013 ook wordt meegenomen stijgt het gemiddelde aantal bezoeken zelfs naar 6,36. Driekwart van de zondagsomzet wordt tussen 12 en 18 uur geboekt.

Maandagomzet

Naar verwachting stijgt de zondagsomzet de komende jaren fors door. Door aanpassing van de wetgeving mogen gemeenten nu zelf beslissen of winkels op zondag open mogen. Naar verwachting zal het aantal supermarkten dat op zondag open is daardoor flink gaan stijgen. Opvallend is dat de zondagsopening niet ten koste gaat van het omzetaandeel van de maandag. Dat schommelt al jaren tussen de 11,5 en 11,75 procent. (Bron: Distrifood)

Reageer op dit artikel