nieuws

Instanties hekelen ‘zoutakkoord

Nieuws

De belofte van supermarkten en de vleesindustrie om het zoutgehalte in vlees de komende twee jaar met 10 procent omlaag te brengen, is waarschijnlijk de ‘zoveelste loze belofte’.

Instanties hekelen ‘zoutakkoord

Dat zeggen de Consumentenbond, Nierstichting en Hartstichting in reactie op de toezegging die de industrie en supermarkten woensdag 22 mei deden, meldt Distrifood. ‘De afgelopen jaren zijn er veel beloftes gedaan, maar feit is dat het percentage zout en verzadigd vet niet tot nauwelijks omlaag is gegaan’, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. Die zegt verder: ‘Het enige product waar de laatste jaren minder zout in zit, is brood. En dat komt omdat het ministerie van Volksgezondheid dat de broodindustrie wettelijk heeft opgelegd.’ Dat is onjuist. De bakkerijsectoris al in 2008 op eigen initiatief begonnen met een stapsgewijze zoutreductie in brood. De branche heeft daarna zelf verzocht om dit intiatief wettelijk te bekrachtigen middels een wetswijziging om aan te sluiten bij de in de branche reeds uitgevoerde reductie.

De drie organisaties zouden het liefst zien dat zoutreductie in alle sectoren wettelijk geregeld wordt. ‘Zelfregulering werkt niet in de praktijk’, zegt de woordvoerder. De timing van de vleeswarenbranche en supermarkten om met het nieuws naar buiten te komen, is volgens de woordvoerder ‘opvallend’. Volgende week staat er namelijk in de politiek een commissievergadering gepland over de voortgang van het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen.

Reageer op dit artikel