nieuws

Europarlement onderzoekt voedselfraude

Nieuws

Europarlement onderzoekt voedselfraude

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heeft van het Europees Parlement de opdracht gekregen de vele voedselfraudes in Europa te onderzoeken.

De Lange gaat zoeken naar oorzaken en mogelijke oplossingen voor het toenemend aantal fraudegevallen met voedsel in de Europese Unie.

‘Fraude met ons voedsel is een ernstige zaak. Dit raakt direct de gezondheid van ons en onze kinderen. Daarnaast is het schadelijk voor de goede reputatie van onze producenten en producten’, waarschuwt De Lange. ‘Steeds meer schandalen komen naar buiten. Ons eten moet te vertrouwen zijn. We mogen dit soort schandalen niet laten gebeuren.’

Noodklok

Een bekend incident betrof paardenvlees, dat jarenlang is verwerkt als het duurdere rundvlees. Deze fraude was riskant, omdat in het vlees ‘paardenmiddelen’ zijn ontdekt die de menselijke gezondheid kunnen schaden. Eerder luidde De Lange al de noodklok toen Pools strooizout werd verkocht als keukenzout. Ze stelde ook vragen over Pools eierpoeder met cadmium en lood dat mogelijk was verwerkt tot snoepjes.

De Lange wil voortaan vergelijkbare strenge straffen in de verschillende EU-landen. Ze hoopt haar rapport na de zomer te presenteren. Naar verwachting stemt het voltallige Europees Parlement er in het najaar over.

Reageer op dit artikel