nieuws

Informatie gevraagd over de HEWA-oven

Nieuws

In 1955 werd een HEWA, een heetwater-wagenoven geplaatst bij Bakkerij Kraa in Rijssen. De bakkerij is in de haren zeventig gesloten. Gerrit Kraa is bezig met een familiebiografie over de familie Kraa en zoekt informatie over deze oven.

Informatie gevraagd over de HEWA-oven

De oven was onderwerp van discussie tussen zijn oom en vader. De gemetselde stenenoven met drie inschiet-openingen werd vervangen door de HEWA-oven. ‘Je kon er in éen klap een baksel brood of beschuiten in kwijt. Je hoefde niet langer zware broodblikken  (combinaties van vijf stuks) op te tillen of als ze gaar waren, weer aan te pakken. Volgens mijn oom zou zo’n oven niet goed kunnen werken, de warmte stijgt op dus boven in de oven zou het heter zijn en onder in de oven niet heet genoeg.

De ontwerper, de heer Schoenmaker heeft de oven geplaatst en die functioneerde niet meteen goed, (paniek bij mijn oom) maar het mankement werd gemakkelijk verholpen.’

Foto

Er kwamen vele bakkers ernaar kijken. In de jaren zeventig is de oven gesloopt. Gerrit Kraa weet niet wat er mee gebeurd is en heeft ook geen foto van de oven. Daar zoekt hij nu naar. ‘Het mooist zou een afbeelding zijn van een oven waar de wagen halverwege uit te voorschijn komt, om de werking te laten zien. Het is niet gemakkelijk om de volgende generaties uit te leggen hoe zo’n oven werkte.

Via het bakkerij museum heb ik wel een tekening gekregen van een Heetwateroven van Fetu-Defize, maar dat zag er toch wel heel anders uit.’

Voor meer info: Gerrit Kraa, Bornerbroek, telefoon 074-3841086. Of gerritkraa@gmail.com

Reageer op dit artikel