nieuws

Zout in brood en groenteconserven neemt af

Nieuws

Het zoutgehalte in brood en groenteconserven is in 2012 licht afgenomen ten opzichte van 2011.

Zout in brood en groenteconserven neemt af

Het gemiddelde zoutgehalte nam ook af voor kaas, koude sauzen, pindasauzen en chips, maar deze daling was niet significant. In vlees en soepen is geen verschil in het zoutgehalte waargenomen. In hetzelfde onderzoek is ook gekeken naar het verzadigd vetgehalte in voedingsproducten. De inspanningen van de olie- en vetsector en de aardappelverwerkende industrie hebben geleid tot een verbetering in de vetzuursamenstelling van hun producten.

Vanwege de negatieve gezondheidseffecten van een te hoge consumptie van zout en verzadigd vet heeft de minister van VWS de voedingsmiddelensector opgeroepen om de samenstelling van voedingsmiddelen te verbeteren. In dat verband volgen het RIVM en het Voedingscentrum de gehalten van zout en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Voor het onderzoek leverden fabrikanten en de desbetreffende sectoren vrijwillig gegevens en plannen aan.

Reageer op dit artikel