nieuws

FAO: wereld krijgt meer tarwe beschikbaar

Nieuws

Rome – De wereld krijgt in het nieuwe graanseizoen 2013/2014 de beschikking over meer tarwe. De wereldvoedselorganisatie FAO schrijft dat toe aan een groei van het areaal wintertarwe in de EU.

FAO: wereld krijgt meer tarwe beschikbaar

De FAO schat dat het areaal wintertarwe in de EU met 4 tot 5 procent is gegroeid, ondanks de moeilijke zaaiomstandigheden in West-Europa vanwege de regen. ‘Bovendien lijkt het erop dat veel tarwe goed de winter uitkomt.’

Volgens de FAO blijft het areaal wintertarwe in Rusland en Oekraïne vrij stabiel. ‘Ook heeft de tarwe daar genoeg vocht beschikbaar, behalve in Zuid-Rusland’, meldt de FAO op de site. ‘Ook China gaat veel tarwe oogsten. Het verhogen van de minimumprijs heeft telers aangezet het areaal te vergroten. Ook India blijft veel tarwe telen. Alleen voor de VS verwachten we een kleinere tarweproductie door droogte.’

De EU is de grootste tarweproducent, gevolgd door China, India en de VS. Andere analistenbureaus gaan uit van een kleinere areaalgroei in de EU. Stratégie Grains verwacht een groei van 3,1 procent van het totale tarweareaal. De International Grains Council gaat uit van 3,2 procent.

Reageer op dit artikel