nieuws

NieuwVers start innovatieve competitie om Beste Brood

Nieuws

NieuwVers komt met de verkiezing van het Beste Brood van Nederland. De speurtocht gaat door de hele productkolom: van akkerbouwer, molenaar tot bakker. Inschrijven kan tot en met 25 januari.

NieuwVers is de beweging voor het nieuwe eten: revolutionair lekker! Het is een initiatief van Urgenda en Foodlog. Deze wedstrijd is na Bakker met Ster en De verkiezing van de Leukste Bakker de derde verkiezing voor de bakkerijbranche in Nederland.

 

De vraag die achter deze verkiezing schuil gaat, is wel breder: wanneer doen akkerbouwers, molenaars en bakker het allemaal het beste? Hoe produceert de akkerbouwer kwalitatief goed graan zonder de bodem uit te putten? Welke mix van granen heeft de molenaar nodig om de bakker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, en kan dat graan uit Nederland of van net over de grens komen? De bakker op zijn beurt moet zorgen voor lekker brood dat gezond is, aldus NieuwVers. “Hij moet het bakken met zo min mogelijk verspilling van grondstoffen en zo energie-zuinig mogelijk. Hoe doet hij dat?” De discussie over de duurzame productiemethoden wordt gevoerd op de site van Foodlog.

Bakkers kunnen meedoen door een niet-wit vloerbrood van 800-1.000 gram in te sturen. De graankeuze is vrij. Een vakjury kiest de vijf beste bakkers die het beste meel van de beste akkerbouwers kopen. Een jury onder leiding van culinair journalist Felix Wilbrink (de Telegraaf) kiest het lekkerste brood op 6 februari ’s ochtends op perron 4/5 in Amersfoort. Inschrijven (kosten 75 euro) kan tot en met vrijdag 25 januari.

 

BioVak

Op de BioVak op 23 en 24 januari in Zwolle is er ruimte voor een intermezzo. Voor aanvang van de beurs, op 23 januari tussen 11 en 14 uur, organiseert NieuwVers een live gesprek tussen akkerbouwers, molenaars en bakkers en andere deskundigen over herkomst en duurzaamheid van brood. Op de BioVak kunnen deelnemers aan de verkiezing zich met brood en verhaal presenteren aan bezoekers, als ze dit willen. Dit staat los van de verkiezing zelf.

Reageer op dit artikel