nieuws

Kringen rond hof bevestigen troonsafstand Beatrix

Nieuws

Kringen rond hof bevestigen troonsafstand Beatrix
ANP

Koningin Beatrix heeft om 19.00 uur bekendgemaakt dat zij afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander.

Koningin Beatrix is onder meer beschermvrouwe van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV).

Al langere tijd werd gespeculeerd over het moment van aftreden. De plotselinge bekendmaking door de Rijksvoorlichtingsdienst RVD van de toespraak op radio en tv maakte snel duidelijk dat de troonsafstand na ruim 32 jaar een feit is. Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin.

Premier Mark Rutte reageert maandagavond na de toespraak van koningin Beatrix zelf in een toespraak die ook wordt uitgezonden op radio en televisie. Hij doet dat vanuit het Torentje in Den Haag in een kort daarvoor opgenomen boodschap.

Het aangekondigde aftreden van koningin Beatrix is ook groot nieuws in de buurlanden.

Op internet is de toespraak terug te zien via de websites www.koninklijkhuis.nl en www.youtube.com/koninklijkhuis. De tekst van de toespraak van de Koningin is op de website www.koninklijkhuis.nl geplaatst.

Reageer op dit artikel