nieuws

Hooimeijer, kroniek van een beschuitfabriek

Nieuws

Hooimeijer, kroniek van een beschuitfabriek

Aan de hand van foto`s, veel oude filmopnamen en documenten uit het familiearchief is de documentaire ‘In de hoofdrol Hooimeijer. Kroniek van een beschuitfabriek’ verschenen, samengesteld door de Historische Vereniging Barendrecht. De 53 minuten durende documentaire geeft een indrukwekkend beeld van de eerste fabriek, het vooroorlogse vervoer in Rotterdam, reclamefilms, fabrieksbrand, de eerste export en nog veel meer.

De 53 minuten durende documentaire geeft een indrukwekkend beeld van de eerste fabriek, het vooroorlogse vervoer in Rotterdam, reclamefilms, fabrieksbrand, de eerste export en nog veel meer.

De productie van beschuit vindt nu nog slecht bij zo weinig bedrijven plaats dat de NMA de overname van Bolletje door Continental Bakeries verhinderde om een monopolie te voorkomen. Ooit waren er veel meer beschuitbakkerijen.

Geschiedenis

Arie Hooimeijer begon op 25 jarige leeftijd in 1905 een bakkerijtje in Rotterdam Zuid. Door de groei van de omzet werd in 1933 een aparte beschuitfabriek in Barendrecht gebouwd; in 1936 werd de banketproductie ook naar Barendrecht over geplaatst. Door de export was in 1940 een nieuwe fabrieksuitbreiding  noodzakelijk. Het personeel biedt een ingemetselde steen aan met als opschrift: aan ons den arbeid, van god den zegen.
In de oorlog kwam de beschuitfabriek stil te liggen en door de Duitsers in beslag genomen. Na de oorlog werd de productie weer opgestart. Arie Hooimeijer gebruikte opvallende reclamemiddelen:  grote beschuitrollen wandelden door de straten van Rotterdam, gaven plaatjes albums uit en draaien reclamefilms en dia`s in de bioscopen.
De watersnoodramp van 1953 trof ook Hooimeijer. In de fabriek stond 1.60 meter water. 14 concurrerende fabrieken schieten te hulp en gaan voor Hooimeijer produceren.
Het bedrijf  breidde daarna verder uit, onder meer door overnames van Hille Zaandam en dochter Haust Amsterdam (1959), Stereo Rotterdam (1966) en enkele kleinere ondernemingen. In 1973 zocht het familiebedrijf aansluiting bij de Engelse multinational J. Lyons & Co., waarna er nog meer overnames plaatsvonden en het bedrijf een sterke groei kende. Op 13 december 2002 vond in Barendrecht de laatste beschuitproductie plaats, waarna de productie verhuisde naar de huidige locatie in Dordrecht. Hooimeijer ging op in de bedrijfsnaam Continental Bakeries B.V.
De documentaire is te koop en kost 15 euro. Voor meer info: www.historischbarendrecht.nl.

Reageer op dit artikel