nieuws

Mariën Bakkerij Producten verhuisd

Nieuws

Mariën Bakkerij Producten verhuisd

Mariën Bakkerij Producten NV uit Balen (België) heeft in het najaar de nieuwe bakkerij in gebruik genomen. Na een voorbereidingsperiode van 1,5 jaar en een bouwperiode van 1 jaar is eind oktober de bakkerij verhuisd.

De bouw van de nieuwe bakkerij was noodzakelijk vanwege de groei die de bakkerij doormaakt. Met name oven- en (rem)rijscapaciteit, vriescapaciteit en de expeditie zijn uitgebreid. Begin 2013 is de bakkerij operationeel.

 

Ovensysteem

TenBa BV heeft voor Mariën de ontwikkeling en realisering van de bouw, installaties en bakkerijtechniek verzorgd. In de nieuwe bakkerij is onder meer een nieuw ovensysteem geplaatst waarmee naast bakplaten en -blikken charges ook vrij-geschoten brood op stenen vloeren gebakken kan worden. Een nieuwe invriesinstallatie zorgt voor een optimaal invriestraject. Voor een ambachtelijke bakkerij is een goede mix gevonden van bakkerijtechnieken die borg staan voor de goede procesvorming in combinatie met grote capaciteiten.

 

Mariën Bakkerij Producten heeft naast investeringen in bakkerij technieken en pand ook geïnvesteerd in duurzaamheid en energie. Het dak van de bakkerij ligt vol met zonnepanelen. Mariën levert overdag stroom terug aan het net. Op de afvoeren van de ovenbranders zijn warmtewisselaars geplaatst in combinatie met twee warm watertanks van 3.000 liter. Deze buffer van warm water wordt gebruikt voor de krattenwasmachine, de verwarming van de kantoren en warm water. De ovens zijn voorzien van een energie management systeem, dat er voor zorgt dat er niet meer energie verbruikt wordt dan noodzakelijk. Regenwater wordt opgevangen in grote tanks, die in de grond liggen en gebruikt als circulatie koelwater voor de room kookinstallatie. In de expeditie en entree grondstoffen zijn hoog rendement gas radiatoren geplaatst. Vanzelfsprekend wordt de warmte van de koelmotoren gebruikt voor de vloerverwarming van de vriescellen.

Reageer op dit artikel