nieuws

Een boek over de achternaam Bakker

Nieuws

Een boek over de achternaam Bakker

Auteur Jan Spendel brengt een boek uit over de achternaam Bakker.

De achternaam Bakker staat in ons land op de eerste plaats in de top tien van beroepsnamen onder de familienamen. En niet zonder reden. Het beroep van bakker stond vroeger in hoog aanzien. Velen waren er trots op en gebruikten de naam. De naam Bakker komt vandaag de dag zo vaak voor dat deze niet meer opvalt. En daarom besloot Spendel om deze naam maar eens in het zonnetje te zetten. Een bakker bakt niet alleen brood, koek en suikerwaar. Er zijn ook bakkers die uit klei bakken. Denk maar aan de potten-, steen-, plateel-, porselein-, pijpen- en tegelbakkers. Spendel verklaart meer dan 700 bakkers-namen: van Aardewerk tot Zuurdeeg. Bij 90 familienamen gaat hij dieper in op de herkomst en/of verklaring.

Naast het verklaren van namen geeft de auteur ook een kijkje in de ontstaansgeschiedenissen van de diverse oude bakkersberoepen. Als toegift krijgt de lezer spreekwoorden, uitdrukkingen, volksverhalen en curiosa voorgeschoteld. Nooit eerder is over dit onderwerp een boek geschreven. Wie Bakker heet moet het zeker lezen. Het (paper)boek kost €17,50. ISBN9789051798081  en is van uitgever Gopher.

Reageer op dit artikel