nieuws

Bakkerij sluit door gebrek aan personeel

Nieuws

Bakkerij sluit door gebrek aan personeel

Opnieuw heeft een Belgische bakkerij zijn deuren gesloten, omdat er geen geschikt personeel meer te vinden was. In dit geval gaat het om bakkerij Korenbloem in Oostende van Hans en Ria Pauwels.

Pauwels heeft de bakkerij van zijn vader overgenomen, die in 1951 de zaak begon. Hij heeft met plezier gewerkt, 34 jaar lang. ‘Maar wat wij de laatste jaren moesten meemaken, tartte alle verbeelding. Dat had vooral te maken met personeelsproblemen. Het wordt niet alleen bijzonder moeilijk om nog goede krachten te vinden, de sfeer was er ook niet naar. Vroeger kon je rekenen op je mensen, maar de mentaliteit is zo veranderd. We hebben daardoor in de misere gezeten en op momenten de zaak zelfs moeten sluiten omdat medewerkers niet kwamen opdagen of er de brui aan gaven. Mijn gezondheid begon er onder te lijden.’

Hans en Rita hebben geen kinderen, dus opvolging is er niet. Een overnemer is niet gevonden. Volgens Hans hebben veel bakkers het moeilijk. ‘Ik zie veel warme bakkers op termijn verdwijnen’, zegt Pauwels. Door de hoge investeringskosten en door de geringe belangstelling voor het ondernemerschap. “De meesten gaan liever in een groot bedrijf werken waar ze in een ploegensysteem aan de slag kunnen, want dat zorgt voor een grotere regelmaat in het familieleven. Ik werkte iedere dag van 22.30 uur tot rond de middag van de andere dag. Je moet deze stiel dus heel graag doen of je houdt het niet vol.”

Reageer op dit artikel