nieuws

Harrie Leijten: ‘De branche is net een peloton

Nieuws

Harrie Leijten: ‘De branche is net een peloton

Hoofdredacteur van Bakkerswereld, Harrie Leijten, opende het 75 jaar Bakkerswereld-evenement met een terugblik op het ontstaan van Bakkerswereld. Ook blikte hij vooruit, waarbij hij de gasten liet zien hoe hij de branche ziet. Als een peloton.

Voor een goede redactionele invulling van een vakblad is het noodzakelijk om te weten hoe de branche in elkaar steekt. Om de bakkerijbranche te doorgronden deelde Harrie Leijten deze zo’n twintig jaar geleden in in de vorm van een peloton.

In de kopgroep zitten zo’n 150 bedrijven, wat voornamelijk ondernemers zijn. Daaronder, in de kop, zitten de ondernemende bakkers. Daar weer onder fietsen zo’n 350 meefietsende bakkers, de bakker-ondernemers die zich liever richten op het vakmanschap dan op het ondernemerschap. De staart van het peloton bestaat uit 400 bedrijven, vooral zwoegers die hard werken voor weinig geld.

Voor de bezemwagen uit fietsen nog eens 350 bakkers. ‘Zij kunnen beter afstappen en het bedrijf stoppen,’ is de boodschap van Leijten. ‘Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de bedrijfstak zich richtte op deze ondernemersgroep. Nu richten we ons vooral met acties en activiteiten op de betere brood- en banketbakkers. Veel beter is het ons te richten op de bedrijven met potentie en die zich met een beetje hulp zich nog beter manifesteren op de markt. En daar richt Bakkerswereld zich op.’

Reageer op dit artikel