nieuws

TBC-onderzoek bij bakkerij Bacu in Uden

Nieuws

TBC-onderzoek bij bakkerij Bacu in Uden

De Brabantse GGD start een contactonderzoek bij Bakkerij Bacu in Uden, nadat bij een medewerker open longtubercolose is vastgesteld.

Volgens de GGD is er geen gevaar voor besmetting van consumenten, schrijft het Brabants Dagblad. De medewerker werd in de eerste week van september direct geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen. Hij krijgt een medicijnenkuur.

Het contactonderzoek vindt plaats bij collega’s met wie de betrokkene in de afgelopen periode intensief contact heeft gehad. Zij zijn inmiddels geïnformeerd door de GGD. Het onderzoek bestaat uit een röntgenfoto van de longen en een Mantoux-test, een prikje in de onderarm dat drie tot vijf dagen later wordt afgelezen. Personen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen hierover persoonlijk bericht. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in oktober bekend.

Tuberculose is een infectieziekte die tegenwoordig goed te behandelen is. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. Besmetting is niet mogelijk door het nuttigen van voedingsmiddelen. De bakproducten die Bacu produceert, leveren dan ook geen risico voor verspreiding en besmetting van tuberculose.

Foto: Flickr (Andres Rueda)

Reageer op dit artikel