nieuws

Kwart minder appels en peren

Nieuws

Kwart minder appels en peren

De oogst van appelen en peren in Nederland valt tegen door vorstschade, ontstaan in het voorjaar van 2012. De oogstverwachting ligt in 2012 25 procent onder die van 2011.

Dat zegt de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie. De vorst heeft in een groot deel van de Nederlandse boomgaarden geleid tot beschadiging van fruitbomen in februari en tot problemen tijdens de bloeiperiode in mei. Niet alleen in Nederland wordt een significant lagere oogstopbrengst voorspeld. Ook in landen als België en Frankrijk wordt een mogelijk 30% mindere oogst verwacht door telers. Ook daar is de schade ontstaan door de weersomstandigheden in het voorjaar.

Prijsstijging

Op basis van de slechte oogst, verwachten telers en verwerkers van appelen dat de prijzen van appelen en producten waarin appelen zijn verwerkt, fors zullen stijgen.

Reageer op dit artikel