nieuws

Stijging broodprijs onvermijdelijk

Nieuws

Stijging broodprijs onvermijdelijk

DOETINCHEM – Dat de prijs van brood de komende maanden gaat stijgen is onvermijdelijk. Met hoeveel en wanneer hangt sterk per bakker af.

DOETINCHEM – Dat de prijs van brood de komende maanden gaat stijgen is onvermijdelijk. Met hoeveel en wanneer hangt sterk per bakker af.

Dat stellen zowel Chiel van den Hout van Beko Advies als Albert Schipper van NVB. Oorzaak van de prijsstijging is tegenvallende tarweoogsten in Amerika, delen van Europa en de onzekerheid over beschikbare Russische tarwe.

Calculeren
Van den Hout: ‘De situatie verschilt per bakker en zijn eventuele contract (prijs en termijn). Het is onduidelijk met hoeveel de meelprijs en dus de broodprijs dan exact gaat stijgen. Als de meelprijs met vijf euro per 100 kilo stijgt, betekent dat drie cent extra grondstofkosten per brood. Als de meelprijs vijftien euro stijgt, wordt een brood 9 cent aan grondstoffen duurder.
Het is nog speculeren. Bakkers moeten alert zijn en opnieuw calculeren op het moment dat ze een hogere prijs voor meel en bloem moeten gaan betalen.’

Schipper beaamt de opmerking van Van den Hout: ‘De grondstofprijzen zijn acht procent gestegen. Dat leidt tot hogere broodprijzen, waarschijnlijk aan het eind van het jaar of begin volgend jaar.’

Termijnmarkt
De prijs van tarwe op de termijnmarkt in Parijs is behoorlijk gestegen en ligt rond de 250/260 euro per ton. In het najaar van 2011 was dit nog 190 euro per ton. Rabobank verwacht dat de prijs tot volgend jaar niet sterk zal dalen. Daarnaast hebben bakkers te maken met stijgende energieprijzen en loonkosten.
 

Reageer op dit artikel