nieuws

Oud-eigenaren Bakker’s Banket geschokt door brand

Nieuws

Oud-eigenaren Bakker’s Banket geschokt door brand

Oud-eigenaar Koop Bakker en zijn vrouw hebben een kijkje genomen bij het pand van Bakker’s Banket in Zwartsluis. Het pand werd dinsdagavond in de as gelegd door een felle brand. ‘Dit is wel even slikken.

Onderweg naar hun boot voor een ontspannend vaartochtje rijdt hij toch nog even naar de onheilsplek. ‘Ik ben dinsdagavond zelf bij de brand geweest, maar mijn vrouw heeft er nog niets van gezien’, vertelt oud-eigenaar Koop Bakker via de autotelefoon aan De Stentor. ‘Tjeetje, tjonge tjonge, wat ziet dát eruit’, reageert Bakkers echtgenote op de achtergrond wanneer het door brand totaal verwoeste bedrijfspand van Bakker’s Banket aan de Stouweweg in Zwartsluis opdoemt. ‘Het rookt hier nog steeds, wat een triestigheid. Dat is toch wel even slikken’, doet Bakker verslag.

Koop, broer Wietse en zus Jannie deden hun bakkerijfabriek ruim twee jaar geleden van de hand omdat het nageslacht geen trek had het pure familiebedrijf voort te zetten. ‘Zakelijk hebben we er dus niets meer mee te maken. Maar als je weet dat hier meer dan zestig jaar familiegeschiedenis achter zit, begrijp je wel dat zo’n brand emotioneel toch hard bij ons aankomt. Hier liggen nogal wat herinneringen voor de Bakkertjes’, bekent Koop.

Het begon allemaal in 1948, toen zijn vader stopte als bakkersknecht in Lemmer en aan de Kerkstraat in Zwartsluis de winkel met bakkerij van Van der Linden (nu rijwielzaak Maandag) overnam. Bakker: ‘Dat liep prima. Vooral met zijn reclameslogan ‘Wees wakker, koop bij bakker Bakker!’ en daaronder een aanbieding zoals twaalf gevulde koeken voor een gulden, maakte m’n vader naam. Later ging hij ook bakken voor anderen, markthandelaren bijvoorbeeld. Aan de Kerkstraat werd een paar keer uitgebreid, maar op een gegeven moment zat de zaak klem. Een kleine veertig jaar geleden is toen het bedrijf hier op de Kranerweerd geopend. Na overlijden van vader werd dat eerst gerund door Wietse en Jannie, later ben ik er ook ingestapt. Tot we dus moesten besluiten om het van de hand te doen aan Henk Suelmann en Jan Boom. Wat zullen die ook ondersteboven zijn.’

Huidig directeur Henk Suelmann heeft woensdagmiddag ‘nog geen idee’ wat de toekomst brengt. ‘Vuurtjes laaien hier nog steeds op. De brandweer houdt ons op afstand. Vrijdag pas zit ik met de verzekeraar om tafel. Tot dan kan ik geen zinnig woord zeggen over herbouw en dat soort dingen.’

Reageer op dit artikel